Zapečené kuřecí řízečky od paní Šváchové
VytisknoutSUMAH
Toto zajímavé koření se používá hlavně ve středomoří. Jsou to rozemleté plody škumpy koželušské fialové barvy a kyselé chuti. Přestože se doporučuje hlavně k tučným jídlům, můžeme ho s úspěchem použít i na kuřecí maso nebo na rybu a na různé míchané saláty. Toto koření je také součástí různých kořenících směsí, např. arménská adžika dostává díky sumahu svoji typickou chuť i barvu. Sumah jako koření je ve střední Evropě velmi málo známý, kdežto Libanonci, Syřané nebo Turci mají sumah vždy při vaření po ruce. Sumah má prý i léčivé účinky. Údajně se z něho připravuje kyselý nápoj, který se podává jako lék při žaludečních potížích.
Typické použití pro tuto směs je recept na :
ZAPEČENÉ KUŘECÍ ŘÍZEČKY od paní Šváchové
Kuřecí řízky rozřízneme na dva menší kusy, naklepeme a posypeme směsí, kterou si připravíme z jedné lžičky sumahu, jedné lžičky tymiánu, 1/2 lžičky bílého mletého pepře a jedné lžičky soli. Okořeněné kuřecí maso krátce (asi 4 minuty) osmažíme z obou stran na oleji. Takto připravené kuřecí řízečky naskládáme vedle sebe do pekáčku, na každý kousek dáme 1/2 cm silné kolečko většího rajčete a posypeme sýrem, který jsme předtím rozmíchali se dvěma vajíčky. Dáme zapéct do trouby na 15-20 minut při teplotě 200 °C až se vytvoří hezká kůrka.
Jako přílohu můžeme podávat hranolky, brambory nebo bramborovou kaši. Doporučujeme ozdobit pěknou zeleninovou oblohou.