Ingredience

Použité suroviny na 1 plech (48 šlejšek):

lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička

  • 1 kg hlávkového zelí (cca ½ hlávky)
  • 100 g másla (50 g do těsta, 50 g na omaštění)
  • 1 střední cibule
  • 1-2 lžičky cukru
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžičky soli
  • 1 kostka kvasnic (40 g)
  • ½ lžičky Pepř černý mletý od Antonína
  • 250 g polohrubé mouky
  • 350 g hladké mouky (250 g do těsta, 100 g na posypání válu)
  • 2 vejce velikosti M

Použité koření:

Pepř černý mletý

Z celých kuliček, pro udržení aroma je před mletím podchlazovaný

Číst více Vybrat balení

Zelné šlejšky podle M. D. Rettigové (1906)

Vytisknout


Jednoduchá podzimní dobrota ze začátku minulého století chutná překvapivě dobře i dnes. Šlejšky jsou výborná příloha k polévkám, nebo jen tak samotné.

60 min. příprava
30-40 min. pečení
48 šlejšek
  • 1/8

    Na jemno nakrájíme 1 střední cibuli a 1 kg hlávku zelí (bez košťálu).

    Zelné šlejšky (buchty) podle M. D. Rettigové  (1906) - recept krok 1
  • 2/8

    Cibuli ve větším hrnci osmažíme do zlatova na 50 g másla a přisypeme nakrájené zelí. Přidáme 2 lžičky soli, 1-2 lžičky cukru, ½ lžičky mletého černého pepře, 2 lžíce octa, dokonale promícháme.

    Zelné šlejšky (buchty) podle M. D. Rettigové  (1906) - recept krok 2
  • 3/8

    Pod pokličkou dusíme 30 minut. Poté necháme zcela vychladnout.

    Zelné šlejšky (buchty) podle M. D. Rettigové  (1906) - recept krok 3
  • 4/8

    Do větší hnětací mísy dáme 250 g polohrubé a 250 g hladké mouky, přidáme 1 rozdrobenou kostku kvasnic, 2 vejce, vychladlé zelí a vše důkladně prohněteme do tužšího těsta (není kompaktní).

    Zelné šlejšky (buchty) podle M. D. Rettigové  (1906) - recept krok 4
  • 5/8

    Na vál nasypeme 100 g hladké mouky a vyklopíme hotové těsto, které obalíme moukou. Poté je rozdělíme na 6 stejných dílů.

    Zelné šlejšky (buchty) podle M. D. Rettigové  (1906) - recept krok 5
  • 6/8

    Každý díl rozválíme na cca 40 cm dlouhý váleček, který rozkrájíme na 8 stejných kousků. 50 g másla necháme v kastrolku rozehřát.

    Zelné šlejšky (buchty) podle M. D. Rettigové  (1906) - recept krok 6
  • 7/8

    Válečky těsta klademe do vymaštěného plechu (4 řady po 8 sloupcích) a každý kousek potřeme ze všech stran rozpuštěným máslem.

    Zelné šlejšky (buchty) podle M. D. Rettigové  (1906) - recept krok 7
  • 8/8

    Pečeme v troubě rozpálené na 200 °C do zlatova (cca 30-40 minut.), necháme zchladnout a teplé podáváme samotné nebo jako přílohu k polévkám (bramboračka, kyselo, zelňačka, houbovka,…).

    Zelné šlejšky (buchty) podle M. D. Rettigové  (1906) - recept krok 8

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík