Ingredience

Použité suroviny na 1 plech (48 šlejšek):

lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička

  • 1 kg hlávkového zelí (cca ½ hlávky)
  • 100 g másla (50 g do těsta, 50 g na omaštění)
  • 1 střední cibule
  • 1-2 lžičky cukru
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžičky soli
  • 1 kostka kvasnic (40 g)
  • ½ lžičky Pepř černý mletý od Antonína
  • 250 g polohrubé mouky
  • 350 g hladké mouky (250 g do těsta, 100 g na posypání válu)
  • 2 vejce velikosti M

Použité koření:

Pepř černý mletý

Z celých kuliček, pro udržení aroma je před mletím podchlazovaný

Číst více Vybrat balení

Zelné šlejšky podle M. D. Rettigové (1906)

Vytisknout


Jednoduchá dobrota ze začátku minulého století chutná překvapivě dobře i dnes. Šlejšky jsou výborná příloha k polévkám nebo jen tak samotné.

60 min. příprava
30-40 min. pečení
48 šlejšek
  • 1/8

    Na jemno nakrájíme 1 střední cibuli a 1 kg hlávku zelí (bez košťálu).

    Zelné šlejšky (buchty) podle M. D. Rettigové  (1906) - recept krok 1
  • 2/8

    Cibuli ve větším hrnci osmažíme do zlatova na 50 g másla a přisypeme nakrájené zelí. Přidáme 2 lžičky soli, 1-2 lžičky cukru, ½ lžičky mletého černého pepře, 2 lžíce octa, dokonale promícháme.

    Zelné šlejšky (buchty) podle M. D. Rettigové  (1906) - recept krok 2
  • 3/8

    Pod pokličkou dusíme 30 minut. Poté necháme zcela vychladnout.

    Zelné šlejšky (buchty) podle M. D. Rettigové  (1906) - recept krok 3
  • 4/8

    Do větší hnětací mísy dáme 250 g polohrubé a 250 g hladké mouky, přidáme 1 rozdrobenou kostku kvasnic, 2 vejce, vychladlé zelí a vše důkladně prohněteme do tužšího těsta (není kompaktní).

    Zelné šlejšky (buchty) podle M. D. Rettigové  (1906) - recept krok 4
  • 5/8

    Na vál nasypeme 100 g hladké mouky a vyklopíme hotové těsto, které obalíme moukou. Poté je rozdělíme na 6 stejných dílů.

    Zelné šlejšky (buchty) podle M. D. Rettigové  (1906) - recept krok 5
  • 6/8

    Každý díl rozválíme na cca 40 cm dlouhý váleček, který rozkrájíme na 8 stejných kousků. 50 g másla necháme v kastrolku rozehřát.

    Zelné šlejšky (buchty) podle M. D. Rettigové  (1906) - recept krok 6
  • 7/8

    Válečky těsta klademe do vymaštěného plechu (4 řady po 8 sloupcích), každý kousek potřeme ze všech stran rozpuštěným máslem a necháme cca 30 minut kynout.

    Zelné šlejšky (buchty) podle M. D. Rettigové  (1906) - recept krok 7
  • 8/8

    Pečeme v troubě rozpálené na 200 °C do zlatova (cca 30-40 minut.), necháme zchladnout a teplé podáváme samotné nebo jako přílohu k polévkám (bramboračka, kyselo, zelňačka, houbovka,…).

    Zelné šlejšky (buchty) podle M. D. Rettigové  (1906) - recept krok 8

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík