Aromatická směs bylin do mletých mas a vývarů
Číst více Vybrat baleníIngredience
Použité suroviny na 4 porce:
- 1 celé kuře
- sůl
- směs koření „Chmeli suněli“
Směs na potírání:
- 1,5 lžíce másla
- 1 vrchovatá lžička medu
- 1 lžička soli
- šťáva z 1/2 malého citronu
Přílohy:
- chléb, rýže, brambory, nebo bramborová kaše
Zlaté kuře
Tradiční kuře na kavkazský způsob výborné jako lehký oběd či večeře.
![]() |
![]() |
10 min. příprava 25 min. vaření 30 min. pečení |
4 |
-
1/6
Připravíme si všechny ingredience.
-
2/6
Celé kuře opláchneme a vložíme do hrnce s vodou (musí být ponořené), ve které jsme rozpustili 2 lžičky soli a 1 vrchovatou lžičku směsi koření „Chmeli suněli“. Přivedeme k varu a na mírném ohni pod pokličkou vaříme do poloměkka (cca 25 minut).
-
3/6
Zatímco se kuře vaří, předehřejeme si gril nebo troubu na 230°C a v malém rendlíku připravíme směs na potírání – 1,5 lžíce másla, 1 lžičku medu, 1 lžičku soli a šťávu z 1/2 malého citronu.
-
4/6
Smícháme a mírně zahřejeme, aby došlo k úplnému spojení všech ingrediencí.
-
5/6
Kuře vyjmeme z hrnce a vložíme na gril nebo do trouby na mřížku (nezapomeneme dát pod mřížku plech, který zachytává odkapávající šťávu) a za častého potírání připravenou směsí grilujeme, až kůže dostane zlatohnědou barvu (dle typu trouby asi 20 – 30 minut).
-
6/6
Podáváme s chlebem, rýží, brambory nebo kaší.