Kardamom černý - tobolky
Výraznější dřevitá vůně s uzeným aroma
Černý kardamom (Amomum subulatum) je známý i jako hnědý, dlouhý nebo Nepálský kardamom z čeledi zázvorníkovitých. Plody podobné plodům zeleného kardamomu jsou větší hnědé tobolky s kouřovou vůní. V současnosti se pěstuje převážně ve východním Nepálu, k němu přiléhajícímu indickému Sikkimu a části oblasti Darjeeling.
Černý kardamom slouží jako náhražka zeleného kardamomu. Má však výraznější dřevitou vůni s uzeným aroma. Není proto tolik vhodný do sladkých pokrmů, ale používá se hlavně na pečení nebo dušení tučnějších mas (skopové, hovězí) a do polévek (nudlová polévka Pho). Semínka mají výraznou peprmintovou chuť. Produkce černého kardamomu je výrazně nižší než u zeleného kardamomu, proto je jeho cena na trhu v současné době téměř dvojnásobná.
V léčitelství se používá jako přírodní antibiotikum, proti bolestem hlavy nebo k pročišťování těla.
Země původu: Indie