Kardamom mletý
Jemně mletá černá semínka bez zelené slupky
Elettaria cardamomum
Lidový název: egypský pepř, mouřeninský pepř
Jako koření a léčivo byl kardamom znám již starým Řekům a Římanům. U nás je jako samostatné koření méně známý. Největší oblibu měl a dosud má v zemích Orientu, kde je velmi používaným kořením a přidávají ho zde i do čaje a kávy. Tento mohutný tropický, bylinný keř, původem z Kardamomských hor v pohoří Ghan na jihozápadě Indie, se v současnosti pěstuje ve vlhkých pralesích Indie, na Šrí Lance, Sumatře, v Tanzánii, Číně a Latinské Americe (Guatemala) v nadmořských výškách okolo 1000 m. n m..Plody jsou tobolky, které obsahují větší počet semen. Podle způsobu zpracování známe kardamom bělený a nebělený, celý nebo i mletý. Semena kardamomu mají silnou kafrovitou vůni a palčivou chuť. Na Středním východě se přidává do čaje a v Egyptě do kávy. U nás se nejčastěji používá do sladkého pečiva (perníky, koláčky) a malém množství do uzenin.
Země původu: Guatemala