Kari lístky
Listy ze stromu Muraya se svěží vůni, základ kari pokrmů na Srí Lance a v Indii
Murraya koenigii
Lidový název: murája, curry listy
Kari lístky jsou v Evropě velice exotické koření. Domovinou je jižní Indie a Srí Lanka, odkud se rozšířilo do celé oblasti (Indie, Malajsie, Tichomoří a jižní Afrika). V indické kuchyni se nejčastěji používá v čerstvém stavu, kdy se před použitím nasucho opraží nebo orestují na oleji nebo másle. Se sušenými lístky již tato příprava není nutná, ale rychlým orestováním vynikne specifická vůně. Často se používají do zeleninových karí (sambaar) a do náplní pro indickou obdobu listového těsta (samosa). Na Srí Lance se používá do omáček a směsí z kuřecího masa. Lístky mají lehkou svěží vůni vzdáleně připomínající mandarinky, používají se do zeleninových jídel a na jemnější druhy mas.
Země původu: Srí Lanka