Muškátový květ mletý
Výběrový mletý muškátový květ z ostrovů Siau a Ambon
Myristica fragrans
Muškátový ořech i květ pocházejí z tropického stálezeleného stromu zvaného macizeň pravá. Jeho pravlastí je ostrov Banda na Molukách. Dnes jsou Moluky součástí Indonésie, která je v současnosti nejvýznamnějším producentem (roční produkce je až 7000 tun). Mezi další současné významné pěstitele se řadí ostrov Grenada, která má muškátový oříšek i ve státním znaku. V 10. století jej znali Arabové a ve 12. století byl i v Evropě ctěn jako neobyčejně vzácné koření i lék. Plod je bobule s jedním semenem (muškátový ořech). Semeno je kryto míškem. Ten se odtrhává, suší a přichází do obchodu jako "muškátový květ" (macis). Holé jádro se síťovým povrchem a mramorovým vnitřkem je "muškátový ořech". Kvalitní muškátový ořech má mít příčný průřez bez dutin, má příjemně vonět a kořenně, poněkud palčivě chutnat. Používají se do masitých jídel, polévek, ragú, do pečiva, mají značné uplatnění v potravinářském průmyslu, ale i v parfumérii a likérnictví. Muškátový květ se používá v malých dávkách pro svojí výraznou vůni.
Země původu: Siau a Ambon (Indonésie)