Pískavice mletá
Neboli řecké seno, nepostradatelná v orientální vege kuchyni
Trigonella foenum-graecum
Lidový název: fenugrek, řecké seno, jetel kozího rohu, kozí roh
Je to bobulovitá rostlina - léčivka i koření - podobná jeteli. Celá rostlina typicky kořenitě páchne. Chuť semen je kořenitě hořká a natrpklá. Nejvíce se pěstuje v Etiopii, Indii, Číně, Americe, Egyptě a Súdánu. Slouží jako léčivo, jako výživný prostředek i jako koření. Používá se v malých dávkách a doporučuje se delší tepelná úprava (cca 45 minut) ke snížení hořkosti. Pískavice bývá součástí mnoha směsí koření, jako je indické karí, v Bulharsku známá Čubrica (saturejka, pískavice, pražená kukuřičná mouka, sůl, pálivé papričky, vše umleté a smíchané). Používá se také k aromatizaci sýrů.
Země původu: Indie