Šafrán mletý

Jemně mleté pestíky íránského šafránu pěstovaného v oblasti Mašhad

Úsloví "je toho jako šafránu" ukazuje, jak vzácné to je koření a jak opatrně se jím kořenilo. Název šafrán pochází z arabštiny, arabové používají označení za'fran, což doslovně znamená "být žlutý". Nejstarší kultury šafránu, které se dodnes pěstují, nacházíme v Íránu, Řecku, Španělsku a v jižní Francii. Šafrán je rostlina, jejíž okrasné formy jsou dobře známy jako "krokusy". Kvete na podzim fialovým květem a na jeden kilogram tohoto vzácného koření je potřeba sesbírat pestíky z 60 000 až 120 000 květů. Šafrán má zvláštní vůni a kořennou chuť, poněkud nahořklou. Žluté barvivo, které šafrán obsahuje, se rozpouští ve vodě a zabarvuje ji krásně do žluta. Šafrán se dodnes používá nejen jako koření, ale i jako lék. Do pokrmů stačí špetka a nejlepší je jej před použitím "rozpustit" v 50 ml teplé vody. Nejvíce se šafrán používá v kuchyni španělské a francouzské, ale nesmí chybět v kuchyni blízkého východu, arabské, indické, čínské a latinskoamerické. Barví se jím a také aromatizují rozmanité pokrmy - rýže, pilaf, omáčky, polévky, sýry, těsta. Íránský šafrán ze severovýchodní horské oblasti Mašhad se vyznačuje vysokou kvalitou (Selected Pooshali), pronikavou chutí a vůní a nádherně červenou barvou.

Hmotnost sáčku: 0,125g

Země původu: Írán

51 Kč
Sáček, 0.125 g
Vložit do košíku Zpět
měrná jednotka

Související produkty

Šafrán celý

Nejkvalitnější pestíky íránského šafránu

Číst více Vybrat balení

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík