Šafrán celý
Nejkvalitnější pestíky íránského šafránu
Crocus sativus
Úsloví "je toho jako šafránu" ukazuje, jak vzácné to je koření a jak opatrně se jím kořenilo. Název šafrán pochází z arabštiny, arabové používají označení za´fran, což doslovně znamená "být žlutý". Nejstarší kultury šafránu, které se dodnes pěstují, nacházíme v Íránu, Řecku, Španělsku a v jižní Francii. Šafrán je rostlina, jejíž okrasné formy jsou dobře známy jako "krokusy". Kvete na podzim fialovým květem a na jeden kilogram tohoto vzácného koření je potřeba sesbírat pestíky z 60 000 až 120 000 květů. Šafrán má zvláštní vůni a kořennou chuť, poněkud nahořklou. Žluté barvivo, které šafrán obsahuje, se rozpouští ve vodě a zabarvuje ji krásně do žluta. Šafrán se dodnes používá nejen jako koření, ale i jako lék. Do pokrmů stačí špetka a nejlepší je jej před použítím "rozpustit" v 50 ml teplé vody. Nejvíce se šafrán používá v kuchyni španělské a francouzské, ale nesmí chybět v kuchyni arabské, indické, čínské a latinskoamerické. Barví se jím a také aromatizují rozmanité pokrmy - rýže, pilaf, omáčky, polévky, sýry, těsta.
Íránský šafrán ze severovýchodní horské oblasti Mašhad se vyznačuje vysokou kvalitou (Selected Pooshali), pronikavou chutí a vůní a nádherně červenou barvou.
Hmotnost sáčku: 0,125g
Země původu: Írán