Ostrá tuniská směs paprik a chilli na přípravu hariry, gulášů a grilování masa.
Číst více Vybrat baleníAntonínovy koule
VytisknoutHARÍSA
Ohnivá tuniská směs, oblíbená také v Alžíru a Maroku, určená k přípravě originálních omáček k dušené zelenině, masu apod. (Smícháme s olivovým olejem do hustoty pasty).
Jako stolní koření je "Harísa" dost podobná indonéským sambalám. Používáme všude tam, kde chilli - k přiostření pokrmů, do gulášů, polévek, na "čínu", při grilování a pečení masa, ryb apod.
Rádi byste ozvláštnili slavnostní tabuli, překvapili své hosty nebo prostě máte dnes chuť na něco pikantního k vínku... tak tady je náš tip:
ANTONÍNOVY KOULE
Je to velice jednoduché a efektní.
Máslo nechat trochu změknout a pak smíchat se smetanovým sýrem (Lučinou) v poměru: jeden díl másla a dva díly sýra.
Hmotu dát na chvilku zase zchladnout a potom z ní tvarovat kuličky.
Doporučujeme nejprve udělat všechny kuličky, pak si umýt a osušit ruce a nyní obalit kuličky v koření.
Antonínovy koule s "Harísou" jsou pěkně pálivé, my jsme ještě použili na obalování tyto směsi koření: "Salát pikant" a "Aglio peperoncini", ale můžete použít i jiné směsi koření podle vaší chuti a fantazie např. "Pařížský pepř", "Na sýry a tvaroh", "Chimichuri" apod.
Zbývá jen ozdobit hroznovým vínem a jako přílohu nakrájet trochu pečiva.
Použité suroviny na 4 porce:
200g "Lučiny" (bez příchutě), 100g másla, 100g hroznového vína, směs koření "Harísa", směs koření "Salát pikant", směs koření "Aglio peperoncini"
Příloha:
pečivo