Ingredience

Použité suroviny na 12 ks preclíků:

  • 500 g hladké mouky (bílé nebo celozrnné)
  • 42 g čerstvého nebo 7 g sušeného droždí
  • 40 g sádla
  • 10 g (vrchovatá lžička) soli
  • 300 ml vlažné vody
  • 100 g jedlé sody
  • Sůl mořská hrubozrnná nebo sezamové semínko na posypání
  • 1 žloutek
  • varabilně: 1 lžíce mletého ječného sladu (nebo lžička sirupu)

Použité koření:

Sůl mořská hrubozrnná

100% přírodní mořská sůl bez přísad a protispékavých látek.

Číst více Vybrat balení

Sezamové semínko

Na pečivo a upražené i na saláty nebo arabskou kuchyni

Číst více Vybrat balení

Antonínův louhovaný preclík

Vytisknout


Vyzkoušejte nadýchaný domácí louhovaný preclík, kdysi postní jídlo, dnes oblíbená lahůdka pro jakoukoliv příležitost.

  • 1/11

    V hnětací míse smícháme 500 gramů hladké mouky, 10 g soli a variabilně pro jinou chuť 1 lžíci ječného sladu. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme 300 ml vlažné vody, rozdrobíme kostku (42 g) čerstvého droždí a necháme vzejít kvásek (cca 20 minut).

    Antonínův louhovaný preclík – recept krok 1
  • 2/11

    Do vzešlého kvásku přidáme 40 g změklého sádla a uhněteme vláčné, nelepivé těsto.

    Antonínův louhovaný preclík – recept krok 2
  • 3/11

    Těsto necháme přikryté strečovou fólií v teple 1 hodinu kynout, až zdvojnásobí objem.

    Antonínův louhovaný preclík – recept krok 3
  • 4/11

    Mezitím si v troubě předehřáté na 120 °C, na plechu vyloženém alobalem, 60 minut „pečeme“ 100 g jedlé sody rozprostřené v tenké vrstvě. Vychladlou ji uschováme v uzavíratelné nádobě. (Pečením jedlá soda ztratí vodu a její roztok ve vodě se stane zásaditým, což je podstatou louhování).

    Antonínův louhovaný preclík – recept krok 4
  • 5/11

    Vykynuté těsto rozdělíme na 10 stejných dílů a každý díl vyválíme do cca 50 cm dlouhého hada, který má uprostřed dvojnásobně silné, 10 cm dlouhé „břicho“.

    Antonínův louhovaný preclík – recept krok 5
  • 6/11

    Poté z něj stočíme preclík a necháme cca 15 minut kynout.

    Antonínův louhovaný preclík – recept krok 6
  • 7/11

    Připravíme si louhovací roztok postupným přidáváním pečené sody do 2 litrů vřící vody (pozor silně pění). Troubu předehřejeme na 230 °C.

    Antonínův louhovaný preclík – recept krok 7
  • 8/11

    Vykynuté preclíky obracečkou přeneseme do lehounce se vařícího louhovacího roztoku vrchní stranou dolu a 10 vteřin louhujeme, poté opatrně vyndáme a položíme na pečící papír.

    Antonínův louhovaný preclík – recept krok 8
  • 9/11

    Každý preclík potřeme žloutkem rozšlehaným ve 2 lžících ledové vody, „břicho“ mu nařízneme žiletkou, posypeme mořskou hrubozrnnou solí nebo sezamem.

    Antonínův louhovaný preclík – recept krok 9
  • 10/11

    Preclíky dáme péct do zlatohněda na cca 15 minut při 230 °C.

    Antonínův louhovaný preclík – recept krok 10
  • 11/11

    Podáváme zchladlé k pivu nebo jen tak. Ale nejlepší jsou ještě vlažné, kdy si ulomené kousky mažeme máslem, které se na nich rozpouští.

    Antonínův louhovaný preclík – recept krok 11

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík