Sezamové semínko
Na pečivo a upražené i na saláty nebo arabskou kuchyni
Sesamum indicum
Sezamové semínko, které u nás v poslední době přichází do obliby, zvláště u pekařských výrobků. Obsahuje až 57 % oleje - velmi kvalitního a lidskému zdraví prospěšného. Sezam má i značný obsah bílkovin - 21 %, dále asi 14 % sacharidů, velké množství minerálních látek - hlavně fosforu, draslíku a hořčíku, dále vápníku, železa, mědi a manganu a dalších látek. V kuchyni se používají celá nebo i drcená semena na sladké i slané pečivo (malý kruhový turecký chléb "simit"). Známá, velmi sladká pochoutka v arabských zemích chalva (halva) je často právě ze sezamu. Opražená semínka slouží k přípravě pasty "tahina", sypou se jimi okurkové i majonézové saláty, obložené chlebíčky apod. Používají se i na minutky, grilované pokrmy, karbanátky, kuře, ryby.
Země původu: Indie, Nigérie