S kmínem, pepřem a tymiánem na vepřové.
Číst více Vybrat baleníIngredience
Použité suroviny na 8 porcí:
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
- 1 kg vepřové pečeně nebo libovějšího bůčku bez kosti a kůže
- 100 g anglické slaniny
- 0,75 kg menších brambor
- 250 g cibule
- 250 g mrkve
- 2 stroužky česneku
- směs koření Bavorská pečeně
- 2 lžíce oleje
- sůl
Přílohy:
- podáváme samotné (nebo se zelím a bramborovými knedlíky, případně s vařenými šťouchanými brambory s cibulkou)
Bavorské vepřové výpečky
Vynikající výpečky pečené spolu s přílohou v jednom pekáči.
20 min. příprava 2 hod. marinování 1,5 hod. pečení |
8 |
-
1/6
V menší pánvičce rozpálíme 2 polévkové lžíce oleje, přidáme 1 lžičku soli a 100 g nadrobno nakrájené anglické slaniny, kterou necháme zesklovatět.
-
2/6
Přisypeme 1 polévkovou lžíci směsi koření Bavorská pečeně, cca 1 min. restujeme a necháme zchladnout. Tímto způsobem získáme marinádu s krásně rozvinutou chutí a vůní.
(Směs koření "Bavorská pečeně" se skládá z jemně drcených pepřů, hrubě drceného kmínu, papriky, tymiánu, bobkového listu, soli (17%) a cukru.)
-
3/6
1 kg libovějšího vepřového bůčku nakrájíme na kostky cca 3x3 cm, které v míse dobře promícháme se zchladlou marinádou. Mísu zakryjeme strečovou folií a necháme v chladu marinovat alespoň 2 hod. (ideálně do druhého dne).
-
4/6
Maso přendáme do pekáče, přidáme 0,75 kg menších očištěných a rozpůlených brambor se slupkou, 250 g cibule nakrájené na kolečka, 250 g očištěné mrkve nakrájené na 0,5 cm kolečka, 2 nahrubo nasekané stroužky česneku, posolíme 1 lžičkou soli, promícháme a zalijeme 100 ml vody.
-
5/6
Pečeme při teplotě 200 °C asi 1 hodinu pod poklicí a 30 minut nezakryté, aby maso bylo ze všech stran pěkně opečené (občas promícháme nebo polijeme výpekem, aby se zelenina nevysušila. Pokud se výpek v pekáči „ztratí“, dolijeme trochu vody, aby se maso nepřipálilo.)
-
6/6
Podáváme samotné. (Lze i se zelím a bramborovým knedlíkem nebo vařeným šťouchaným bramborem s cibulkou.)