Ingredience

Použité suroviny na 40 ks:

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 20 g cukru (bílý nebo třtinový)
  • 2 žloutky a 1 celé vejce
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • 3 lžíce sladšího bílého vína
  • 2 špetky soli
  • 1 litr oleje na smažení (dříve přepuštěné máslo nebo sádlo)
  • skořicový nebo vanilkový cukr na obalení

Použité koření:

Skořicový cukr

Směs mleté skořice a třtinového cukru nejen na výrobu cukrovinek.

Číst více Vybrat balení

Boží milosti podle M. D. Rettigové

Vytisknout


Tato sladkost, uvázaná na mašli, se dávala původně poutníkům, aby jim ukazovala správný směr, ale postupně přešla v dárek koledníkům.

30 min. příprava
15 min. smažení
cca 40 ks
  • 1/5

    300 g hladké mouky, 20 g cukru a 2 špetky soli smícháme v míse a spolu se 100 g nastrouhaného másla vytvoříme hnětením drobenku.

    Boží milosti – recept krok 1
  • 2/5

    Do drobenky uděláme důlek, kam přidáme 2 žloutky a 1 celé vejce, 3 lžíce smetany ke šlehání, 3 lžíce sladšího bílého vína a vypracujeme pevné, tužší těsto.

    Boží milosti – recept krok 2
  • 3/5

    Těsto rozválíme na cca 4 mm silnou placku, ze které rádýlkem vykrajujeme čtverečky 5 x 5 cm. Každý čtvereček ještě uvnitř úhlopříčně nařízneme do kříže tak, aby vnější hrany zůstaly vcelku.

    Boží milosti – recept krok 3
  • 4/5

    Smažíme zprudka v rozpáleném oleji nebo sádle, než těsto lehce zhnědne (zrůžoví), cca 2 minuty z každé strany.

    Boží milosti – recept krok 4
  • 5/5

    Boží milosti necháme okapat na ubrousku, ještě horké je obalujeme ve skořicovém nebo vanilkovém cukru a hned je dáme na stůl.

    Boží milosti – recept krok 5

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík