Směs nejkvalitnější indonéské mleté skořice a třtinového cukru.
Číst více Vybrat baleníIngredience
Použité suroviny na 40 ks:
- 300 g hladké mouky
- 100 g másla
- 20 g cukru (bílý nebo třtinový)
- 2 žloutky a 1 celé vejce
- 3 lžíce smetany ke šlehání
- 3 lžíce sladšího bílého vína
- 2 špetky soli
- 1 litr oleje na smažení (dříve přepuštěné máslo nebo sádlo)
- skořicový nebo vanilkový cukr na obalení
Boží milosti podle M. D. Rettigové
Tato sladkost, uvázaná na mašli, se dávala původně poutníkům, aby jim ukazovala správný směr, ale postupně přešla v dárek koledníkům.
30 min. příprava 15 min. smažení |
cca 40 ks |
-
1/5
300 g hladké mouky, 20 g cukru a 2 špetky soli smícháme v míse a spolu se 100 g nastrouhaného másla vytvoříme hnětením drobenku.
-
2/5
Do drobenky uděláme důlek, kam přidáme 2 žloutky a 1 celé vejce, 3 lžíce smetany ke šlehání, 3 lžíce sladšího bílého vína a vypracujeme pevné, tužší těsto.
-
3/5
Těsto rozválíme na cca 4 mm silnou placku, ze které rádýlkem vykrajujeme čtverečky 5 x 5 cm. Každý čtvereček ještě uvnitř úhlopříčně nařízneme do kříže tak, aby vnější hrany zůstaly vcelku.
-
4/5
Smažíme zprudka v rozpáleném oleji nebo sádle, než těsto lehce zhnědne (zrůžoví), cca 2 minuty z každé strany.
-
5/5
Boží milosti necháme okapat na ubrousku, ještě horké je obalujeme ve skořicovém nebo vanilkovém cukru a hned je dáme na stůl.