Brambory na jalovci

Vytisknout
Brambory na jalovci

Použité koření:

Pepř černý mletý

Z celých kuliček, pro udržení aroma je před mletím podchlazovaný

Číst více Vybrat balení

Jalovec mletý

"Zvěřinové" koření z Makedonie, Srbska a Bosny

Číst více Vybrat balení

JALOVEC MLETÝ

Plody jalovce – jalovčinky mají nasládlou a výrazně pryskyřičnou chuť i vůni. Přidávají se do jídel hůře stravitelných, nadýmavých a tučnějších. Užívají se hlavně při kořenění zvěřiny, drcenými jalovčinkami se obaluje očištěná zvěřina před úpravou, aby "dozrála". Přidávají se i do rybích marinád. Koření se jimi kysané zelí, hlavně v Německu a v Alsasku, někdy se přidávají do guláše, chceme-li mu dodat "divokou" příchuť, ale i při pečení drůbeže. Jsou součástí různých směsí koření, dají se použít spolu s koriandrem k nakládání masa před uzením. Používají se k výrobě pálenky zvané borovička.

Mleté plody jalovce sušením před mletím ztrácení část své výrazné pryskyřičné palčivosti a proto je bez obav můžeme použít k ochucení či dochucení i nezvěřinových jídel – do gulášů, na ryby, brambory či při grilování nebo pečení masa).

Dnešní recept je upravenou verzí receptu z knihy Jill Normanové – „Jak vařit s kořením“.

Typické použití pro tuto směs je recept na :

BRAMBORY NA JALOVCI

Cibuli nakrájíme nadrobno, anglickou slaninu na kostičky. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce másla (25 g) a necháme zesklovatět cibuli. Přidáme slaninu a ještě pár minut smažíme.

Předehřejeme troubu na 160 °C. Ohnivzdornou nádobu plníme střídavě vrstvou cibule se slaninou a vrstvou brambor posypaných mletým jalovcem (na každou vrstvu cca 1 lžička), osolených a dle chuti opepřených. Končíme vrstvou brambor. Zalijeme 150 ml vody.

Nádobu uzavřeme víkem a pečeme asi 1 hodinu. Nakonec víko odkryjeme, na brambory poklademe kousky másla (2 lžíce – 25 g), teplotu zvýšíme na 250 °C a dáme zezlátnout (cca 10 – 15 minut).

Podáváme jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k masu.

Použité suroviny na 2 - 3 porce :

500 g oloupaných a na plátky nakrájeným brambor, 2 střední cibule (cca 100 g), 200 g anglické slaniny, sůl, černý mletý pepř, 50 g (4 lžíce) másla, 2 lžičky mletého jalovce od Antonína

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík