Jalovec mletý
"Zvěřinové" koření z Makedonie, Srbska a Bosny
Juniperus communis
Plody jalovce byly jako koření používány již ve staré římské kuchyni. Jalovčinky obsahují tři semena a jsou tmavě modrohnědě zbarveny. Mají nasládlou a výrazně pryskyřičnou chuť i vůni. Jalovec se hlavně užívá při kořenění zvěřiny, drceným jalovcem se obaluje očištěná zvěřina před úpravou, aby "dozrála". Přidávají se i do rybích marinád. Koření se jimi kysané zelí, hlavně v Německu a v Alsasku, někdy se přidávají do guláše, chceme-li mu dodat "divokou" příchuť, ale i při pečení drůbeže. Jsou součástí různých směsí koření, dají se použít spolu s koriandrem k nakládání masa před uzením. Používá se k výrobě ginu a borovičky.
Země původu: Makedonie, Srbsko, Bosna, Kosovo