Mletá kůra z chemicky neošetřovaných plodů
Číst více Vybrat baleníIngredience
Použité suroviny na 1 hluboký plech (48 buchtiček):
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 250 g másla (1 kostka)
- Citronová kůra mletá od Antonína
- 100 g cukru krystal
- 200 ml mléka
- 40 g čerstvého droždí (1 kostka)
- 1 vrchovatá lžička soli
- 1 lžíce rumu
- 1 vejce a 1 žloutek do těsta
- 400 g švestkových povidel rozmíchaných s 1 lžící rumu a 2 lžícemi nastrouhaného perníku (aby netekla)
- 2 lžíce sádla na vymaštění plechu (kůrka je pak krásně křupavá)
Na obalení:
- 250 ml řepného sirobu (český lze koupit na internetu, občas německý i v marketech)
- 200 g nastrouhaného perníku
- 1 lžíce kvalitního kakaa
- 1 lžíce vanilkového cukru
Chlupaté buchtičky
Nadýchané buchtičky s povidly obalené v sirobu a perníku. Jen pozor, mizí závratnou rychlostí! :)
60 min. příprava 2 hod. kynutí 30 min. pečení |
1 hluboký plech (48 buchtiček) |
-
1/14
Nejprve si v misce připravíme kvásek smícháním 200 ml vlažného mléka se 40 g čerstvého droždí a 1 lžičkou cukru.
-
2/14
Necháme cca 15 minut v teple kvasnice pracovat, až vytvoří hnědé bubliny na povrchu mléka).
-
3/14
Než je kvásek hotový, rozehřejeme si 1/4 kostky másla a oddělíme žloutek z 1 vejce od bílku.
-
4/14
Ve větší míse smícháme obě mouky dohromady se 100 g cukru, jednou vrchovatou lžičkou soli a dvěma lžičkami citronové kůry mleté od Antonína.
-
5/14
Doprostřed směsi uděláme důlek a do něj vlijeme nakynutý kvásek, 1 lžíci rumu, 1 vejce a 1 žloutek a rozehřáté máslo.
-
6/14
Vše dokonale prohněteme.
-
7/14
Těsto necháme v teple pod utěrkou 2 hodiny kynout (po jedné hodině promícháme).
-
8/14
Když je těsto vykynuté, vyklopíme je z mísy na vál, rozdělíme na 4 stejně velké části, vyválíme z nich cca 40 cm dlouhé válečky. Každý váleček nožem rozdělíme na 12 stejně velkých kousků.
-
9/14
Kousky těsta omoučněnýma rukama vytvarujeme do kuliček (48 ks).
-
10/14
Každou kuličku rukou nebo válečkem vytvarujeme do kolečka o velikosti cca 7 cm a doprostřed dáme 1 lžičku povidel rozmíchaných s 1 lžící rumu a 2 lžícemi nastrouhaného perníku (aby povidla netekla)
-
11/14
Okraje těsta křížem spojíme tak, aby povidla nikde nevylézala, a zmáčknutou stranou dolů je položíme do pekáče silně vymaštěného sádlem. Každou buchtičku v pekáči ještě celou potřeme rozpuštěným máslem (buchty se neslepí)
-
12/14
Pečeme v troubě 25-30 minut při 180°C, než se povrch buchtiček zbarví lehce do červenohněda.
-
13/14
Ještě teplé buchtičky napíchneme na vidličku, namočíme do teplého sirobu, rozmíchaného se 2 lžícemi rozpuštěného másla a obalíme ve směsi 200 g nastrouhaného perníku rozmíchaného se lžící kakaa a lžící vanilkového cukru.
-
14/14
Buchtičky nejlépe chutnají ještě teplé. Ale pozor aby nezmizely všechny hned!