Ingredience

Použité suroviny na 1 hluboký plech (48 buchtiček):

lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g másla (1 kostka)
  • Citronová kůra mletá od Antonína
  • 100 g cukru krystal
  • 200 ml mléka
  • 40 g čerstvého droždí (1 kostka)
  • 1 vrchovatá lžička soli
  • 1 lžíce rumu
  • 1 vejce a 1 žloutek do těsta
  • 400 g švestkových povidel rozmíchaných s 1 lžící rumu a 2 lžícemi nastrouhaného perníku (aby netekla)
  • 2 lžíce sádla na vymaštění plechu (kůrka je pak krásně křupavá)

Na obalení:

  • 250 ml řepného sirobu (český lze koupit na internetu, občas německý i v marketech)
  • 200 g nastrouhaného perníku
  • 1 lžíce kvalitního kakaa
  • 1 lžíce vanilkového cukru

Použité koření:

Citronová kůra mletá

Mletá kůra z chemicky neošetřovaných plodů

Číst více Vybrat balení

Vanilkový cukr

Obsahuje 5% přírodní mleté Bourbon vanilky. Bez umělého vanilinu.

Číst více Vybrat balení

Chlupaté buchtičky

Vytisknout


Nadýchané buchtičky s povidly obalené v sirobu a perníku. Jen pozor, mizí závratnou rychlostí! :)

60 min. příprava
2 hod. kynutí
30 min. pečení
1 hluboký plech
(48 buchtiček)
  • 1/14

    Nejprve si v misce připravíme kvásek smícháním 200 ml vlažného mléka se 40 g čerstvého droždí a 1 lžičkou cukru.

    Chlupaté buchtičky - recept krok 1
  • 2/14

    Necháme cca 15 minut v teple kvasnice pracovat, až vytvoří hnědé bubliny na povrchu mléka).

    Chlupaté buchtičky - recept krok 2
  • 3/14

    Než je kvásek hotový, rozehřejeme si 1/4 kostky másla a oddělíme žloutek z 1 vejce od bílku.

    Chlupaté buchtičky - recept krok 3
  • 4/14

    Ve větší míse smícháme obě mouky dohromady se 100 g cukru, jednou vrchovatou lžičkou soli a dvěma lžičkami citronové kůry mleté od Antonína.

    Chlupaté buchtičky - recept krok 4
  • 5/14

    Doprostřed směsi uděláme důlek a do něj vlijeme nakynutý kvásek, 1 lžíci rumu, 1 vejce a 1 žloutek a rozehřáté máslo.

    Chlupaté buchtičky - recept krok 5
  • 6/14

    Vše dokonale prohněteme.

    Chlupaté buchtičky - recept krok 6
  • 7/14

    Těsto necháme v teple pod utěrkou 2 hodiny kynout (po jedné hodině promícháme).

    Chlupaté buchtičky - recept krok 7
  • 8/14

    Když je těsto vykynuté, vyklopíme je z mísy na vál, rozdělíme na 4 stejně velké části, vyválíme z nich cca 40 cm dlouhé válečky. Každý váleček nožem rozdělíme na 12 stejně velkých kousků.

    Chlupaté buchtičky - recept krok 8
  • 9/14

    Kousky těsta omoučněnýma rukama vytvarujeme do kuliček (48 ks).

    Chlupaté buchtičky - recept krok 9
  • 10/14

    Každou kuličku rukou nebo válečkem vytvarujeme do kolečka o velikosti cca 7 cm a doprostřed dáme 1 lžičku povidel rozmíchaných s 1 lžící rumu a 2 lžícemi nastrouhaného perníku (aby povidla netekla)

    Chlupaté buchtičky - recept krok 10
  • 11/14

    Okraje těsta křížem spojíme tak, aby povidla nikde nevylézala, a zmáčknutou stranou dolů je položíme do pekáče silně vymaštěného sádlem. Každou buchtičku v pekáči ještě celou potřeme rozpuštěným máslem (buchty se neslepí)

    Chlupaté buchtičky - recept krok 11
  • 12/14

    Pečeme v troubě 25-30 minut při 180°C, než se povrch buchtiček zbarví lehce do červenohněda.

    Chlupaté buchtičky - recept krok 12
  • 13/14

    Ještě teplé buchtičky napíchneme na vidličku, namočíme do teplého sirobu, rozmíchaného se 2 lžícemi rozpuštěného másla a obalíme ve směsi 200 g nastrouhaného perníku rozmíchaného se lžící kakaa a lžící vanilkového cukru.

    Chlupaté buchtičky - recept krok 13
  • 14/14

    Buchtičky nejlépe chutnají ještě teplé. Ale pozor aby nezmizely všechny hned!

    Chlupaté buchtičky - recept krok 14

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík