Mletá kůra z chemicky neošetřovaných plodů
Číst více Vybrat baleníIngredience
Použité suroviny na 12 porcí:
Na korpus (meringue):
- 6 bílků
- 300 g třtinového cukru
- 1 lžička Citronová kůra mletá od Antonína
Na náplň a ozdobu:
- 800 ml smetany 33 % na šlehání
- 500 g čerstvých jahod
- 100 g čerstvých borůvek
- 100 g třtinového cukru
- 1 lžička vanilkového cukru
- 50 g plátkových mandlí
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 50-100 g hořké čokolády (dle chuti)
Dort Pavlova
Slavnostní recept na lahodný nadýchaný dort pro slavnostní příležitost.
45 min. příprava 2 hod. sušení korpusu |
12 |
-
1/11
Nejprve si připravíme korpus (meringue). Ve větší míse pomalu vyšleháme 6 bílků spolu se špetkou soli a lžičkou citronové mleté kůry.
-
2/11
Zapneme horkovzdušnou troubu na 150 °C. Na 2 pečících papírech si nakreslíme tužkou kruhy o průměru cca 25 cm.
-
3/11
Z 300 g třtinového cukru v blenderu nebo tyčovým mixérem vyrobíme práškový cukr, který po částech, za stálého šlehání, přisypeme k vyšlehaným bílkům, až se krásně propojí a vytvoří se hladká a lesklá sněhová hmota, která výborně drží tvar.
-
4/11
Na 2 plechy položíme pečící papíry s předkreslenými kruhy, na každý dáme polovinu vyšlehané směsi a lžící nepravidelně rozetřeme na předkreslený kruh (nedokonalost je u tohoto dortu nádherná).
-
5/11
Oba plechy vložíme do předehřáté trouby, ztlumíme teplotu na 100 °C a sušíme cca 2 hodiny. Troubu vypneme, vyvětráme a korpusy necháme ve vypnuté troubě dosušit.
-
6/11
Zatímco se suší korpusy, připravíme si ozdobu. Na pánvičce rozpustíme 100 g třtinového cukru na karamel, poté přidáme 100 g rozmixovaných jahod, 1 lžičku vanilkového cukru a 1 lžíci kukuřičného škrobu rozmíchaného ve 100 ml vody.
-
7/11
Za stálého míchání pomalu vaříme, než směs zhoustne do konzistence hustého sirupu (cca 10 minut) a poté necháme zcela vychladnout.
-
8/11
50 g plátkových mandlí lehce nasucho dozlatova opražíme, zbylé jahody dle fantazie pokrájíme, hořkou čokoládu nahrubo nastrouháme.
-
9/11
Když jsou korpusy i jahodový topping zcela vychladlé, ušleháme 800 ml šlehačky (lze využít i ztužovač, šlehačka pak déle drží tvar).
-
10/11
Na servírovací talíř položíme první korpus, lžící nebo zdobičkou naneseme polovinu šlehačky, pokapeme polovinou jahodového toppingu a posypeme polovinou nastrouhané hořké čokolády. Totéž provedeme s druhou polovinou, kterou ještě ozdobíme jahodami a borůvkami a posypeme opraženými plátky mandlí.
-
11/11
Necháme několik hodin (2-6) v lednici rozležet a podáváme.