Kůra z chemicky neošetřených pomerančů umletá na jemno
Číst více Vybrat baleníIngredience
Použité suroviny na cca 25 lízátek:
Na těsto:
- 150 g hladké mouky (nebo 100 g hl. mouky a 50 g kakaa)
- 170 g cukru krupice
- 1 lžíce vanilkového cukru (10 g)
- 50 ml oleje
- 6 vajec
- 2 lžíce pomerančové kůry mleté (10 g)
Na náplň:
- Světlá: 250 g mascarpone, 2 lžíce smetany ke šlehání
- Tmavá: 250 ml smetany, 150 g čokolády
Na ozdobu a ochucení:
- kokos, drcené ořechy nebo mandle
- drcené lentilky nebo cukrářské zdobení
- poleva (bílá, mléčná nebo hořká čokoláda, fondán)
Dortíková lízátka (Cake pops)
Udělejte radost těm nejcennějším na den dětí krásnými dortíkovými lízátky.
![]() |
![]() |
60 min. příprava 30 min. pečení 20 min. zdobení |
Cca 25 lízátek |
-
1/10
Připravíme si těsto z 6 vajec, 170 g cukru a 10 g vanilkového cukru.
-
2/10
Vyšleháme do husté, pevné pěny (cca 15-20 minut).
-
3/10
Zatímco se šlehá základ těsta, vybereme a připravíme si jeden z krémů, světlý nebo tmavý. Světlý vytvoříme vyšleháním 250 g mascarpone a 2 lžic smetany, tmavý získáme rozpuštěním 150 g čokolády v 250 ml horké smetany (ideálně ve vodní lázni) a jejím vyšleháním do hladka. Vybraný hotový krém necháme v lednici ztuhnout. Na obrázku níže jsou vidět obě varianty krému, připravujeme ale pouze jeden.
-
4/10
Do vyšlehané pěny (bod 1.) zvolna zapracujeme 50 ml oleje, 150 g hladké mouky, nebo místo toho můžeme použít směs 100 g hladké mouky a 50 g kakaa. K tomu přidáme 2 lžíce pomerančové kůry mleté.
-
5/10
Nalijeme na plech s pečícím papírem a při 180 °C pečeme 30 minut. Na obrázku níže jsou vidět obě varianty – s kakaem i bez, připravujeme ale pouze jednu.
-
6/10
Vychladlý korpus rozmixujeme (rozemeleme) na jemnou drť.
-
7/10
Připravený krém (bod 2.) rukama zapracujeme do drti a hněteme tak dlouho, až jdou tvořit kuličky. Nyní lze přidat ještě kousky ořechů, mandlí, kandovaného ovoce nebo čokolády a znovu propracovat.
-
8/10
Z hmoty tvoříme kuličky o průměru 3 cm nebo jiné tvary pomocí formiček, které dáme na 30 minut do mrazáku ztuhnout.
-
9/10
Ve vodní lázni rozehřejeme polevu a upravíme špejle na délku cca 10 cm. Špejli namáčíme v délce cca 1,5 cm do polevy a ihned ji namočeným koncem zapíchneme do kuličky.
-
10/10
Kuličku pak celou namočíme do polevy a necháme ji, za stálého otáčení, okapat. Dozdobíme drcenými oříšky, lentilkami, cukrářským zdobením nebo kokosem a poté hotové „lízátko“ zapíchneme do aranžovací pěny (polystyrenu) a dáme do chladu ztuhnout.