Ingredience

Použité suroviny na cca 25 lízátek:

Na těsto:

  • 150 g hladké mouky (nebo 100 g hl. mouky a 50 g kakaa)
  • 170 g cukru krupice
  • 1 lžíce vanilkového cukru (10 g)
  • 50 ml oleje
  • 6 vajec
  • 2 lžíce pomerančové kůry mleté (10 g)

Na náplň:

  • Světlá: 250 g mascarpone, 2 lžíce smetany ke šlehání
  • Tmavá: 250 ml smetany, 150 g čokolády

Na ozdobu a ochucení:

  • kokos, drcené ořechy nebo mandle
  • drcené lentilky nebo cukrářské zdobení
  • poleva (bílá, mléčná nebo hořká čokoláda, fondán)

Použité koření:

Pomerančová kůra mletá

Kůra z chemicky neošetřených pomerančů umletá na jemno

Číst více Vybrat balení

Dortíková lízátka (Cake pops)

Vytisknout


Udělejte radost těm nejcennějším na den dětí krásnými dortíkovými lízátky.

60 min. příprava
30 min. pečení
20 min. zdobení
Cca 25 lízátek
  • 1/10

    Připravíme si těsto z 6 vajec, 170 g cukru a 10 g vanilkového cukru.

    Dortíková lízátka (Cake pops) – recept krok 1
  • 2/10

    Vyšleháme do husté, pevné pěny (cca 15-20 minut).

    Dortíková lízátka (Cake pops) – recept krok 2
  • 3/10

    Zatímco se šlehá základ těsta, vybereme a připravíme si jeden z krémů, světlý nebo tmavý. Světlý vytvoříme vyšleháním 250 g mascarpone a 2 lžic smetany, tmavý získáme rozpuštěním 150 g čokolády v 250 ml horké smetany (ideálně ve vodní lázni) a jejím vyšleháním do hladka. Vybraný hotový krém necháme v lednici ztuhnout. Na obrázku níže jsou vidět obě varianty krému, připravujeme ale pouze jeden.

    Dortíková lízátka (Cake pops) – recept krok 3
  • 4/10

    Do vyšlehané pěny (bod 2.) zvolna zapracujeme 50 ml oleje, 150 g hladké mouky, nebo místo toho můžeme použít směs 100 g hladké mouky a 50 g kakaa. K tomu přidáme 2 lžíce pomerančové kůry mleté.

    Dortíková lízátka (Cake pops) – recept krok 4
  • 5/10

    Nalijeme na plech s pečícím papírem a při 180 °C pečeme 30 minut. Na obrázku níže jsou vidět obě varianty – s kakaem i bez, připravujeme ale pouze jednu.

    Dortíková lízátka (Cake pops) – recept krok 5
  • 6/10

    Vychladlý korpus rozmixujeme (rozemeleme) na jemnou drť.

    Dortíková lízátka (Cake pops) – recept krok 6
  • 7/10

    Připravený krém (bod 3.) rukama zapracujeme do drti a hněteme tak dlouho, až jdou tvořit kuličky. Nyní lze přidat ještě kousky ořechů, mandlí, kandovaného ovoce nebo čokolády a znovu propracovat.

    Dortíková lízátka (Cake pops) – recept krok 7
  • 8/10

    Z hmoty tvoříme kuličky o průměru 3 cm nebo jiné tvary pomocí formiček, které dáme na 30 minut do mrazáku ztuhnout.

    Dortíková lízátka (Cake pops) – recept krok 8
  • 9/10

    Ve vodní lázni rozehřejeme polevu a upravíme špejle na délku cca 10 cm. Špejli namáčíme v délce cca 1,5 cm do polevy a ihned ji namočeným koncem zapíchneme do kuličky.

    Dortíková lízátka (Cake pops) – recept krok 9
  • 10/10

    Kuličku pak celou namočíme do polevy a necháme ji, za stálého otáčení, okapat. Dozdobíme drcenými oříšky, lentilkami, cukrářským zdobením nebo kokosem a poté hotové „lízátko“ zapíchneme do aranžovací pěny (polystyrenu) a dáme do chladu ztuhnout.

    Dortíková lízátka (Cake pops) – recept krok 10

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík