Ostrá tuniská směs paprik a chilli na přípravu hariry, gulášů a grilování masa.
Číst více Vybrat baleníDračí lečo
VytisknoutHARÍSA
Ohnivá tuniská směs, oblíbená také v Alžíru a Maroku, určená k přípravě originálních omáček k dušené zelenině, masu apod. (Smícháme s olivovým olejem do hustoty pasty). Obsahuje drcené chilli papričky, česnek, koriandr, cumin, papriku a sůl (5%). Jako stolní koření je Harísa dost podobná indonéským sambalám. Používáme všude tam kde chilli - k přiostření pokrmů, do gulášů, polévek, na „čínu“, při grilování a pečení masa a ryb apod.
Dnešní recept byl inspirován postupem přípravy maďarského leča tak, jak se traduje ve středním Podunají z publikace „101 recept“ od Andor Szigeti.
Typické použití pro tuto směs je recept na :
DRAČÍ LEČO
Papriku důkladně omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kolečka, houby a rajčata na dílky. Klobásu vložíme na jednu minutu do slané horké vody a pak snadno stáhneme slupku a můžeme nakrájet na kolečka. Křepelčí vejce vložíme do vroucí vody, povaříme pět minut, vychladíme a oloupeme. Uzenou slaninu nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno, česnek oloupeme a prolisujeme.
Slaninu vyškvaříme, v tuku krátce osmahneme cibuli, přidáme papriku, osolíme 1 lžičkou soli a 4 – 5 minut dusíme. Posypeme 1 vrchovatou lžičkou směsi koření „Harísa“, dobře promícháme, přilijeme 2 dl vody a vaříme, dokud se voda neodpaří. Za stálého míchání pak přidáme houby (bez nálevu) a rajčata, po několika minutách hrášek (bez nálevu), prolisovaný česnek, celá křepelčí vejce, klobásu a krátce podusíme. Dle chuti dosolíme, či ještě přiostříme „Harísou“.
Podávat můžeme samostatně nebo s chlebem, pečivem, rýží, případně vařenými bramborami.
Použité suroviny na 4 - 6 porcí :
200 g cibule, 300 g zelené papriky, 300 g rajčat, 300 g měkké uzené klobásy, 170 g hub (naložených v mírně slaném nálevu), 140 g sterilovaného hrášku (v mírně slaném nálevu), 100 g uzené slaniny (bez kůže), směs koření „Harísa“, 9 křepelčích vajec, 2 stroužky česneku, sůl
přílohy :
rýže, chléb, pečivo