Se specifickou silnou chutí a vůní, má své místo v bílých omáčkách.
Číst více Vybrat baleníHermelínové kuře od paní Radky Šafaříkové
VytisknoutKARÍ - THAJSKÝ TYP
Karí je složitá směs, používaná v indické, thajské, indonéské, čínské a vůbec mezinárodní kuchyni. Směsí je mnoho typů – od ostrých po méně ostré, často z 15 i více druhů koření.
Karí znamená i pokrm (silně kořeněná směs masa, zeleniny, nebo obojího).
Používáme je do masových a zeleninových karí, smetanových polévek a omáček, do květákové a pórkové polévky, do luštěnin, rýže, mletých mas, na kuře, králíka, ryby aj.
Thajský typ má odlišnou chuť, obsahuje méně kurkumy, dále hlavně koriandr, chilli, papriku a další koření - hořčice, pískavice, česnek apod. (vše jemně mleté).
Typické použití pro tuto směs je recept na :
HERMELÍNOVÉ KUŘE od paní Radky Šafaříkové
Kuře naporcujeme, omyjeme, osolíme, posypeme podle chuti bílým mletým pepřem od Antonína a směsí koření "Karí- Thajský typ".
Takto připravené maso naskládáme do pekáče, přidáme na plátky nakrájené hermelíny a to celé zalijeme dvěma šlehačkami.
Pečeme zakryté 35-40 minut při teplotě 200°C. V průběhu pečení občas maso polijeme vypečenou šťávou.
Nakonec přidáme hrst nasekané omyté čerstvé petrželky, vše v pekáči promícháme a dáme odkryté ještě na pět minut do trouby.
Jako přílohu podáváme vařený brambor, bramborový knedlík, hranolky nebo krokety.
Použité suroviny na 4 porce :
1 celé kuře, 2 hermelíny, 2 smetany ke šlehání, směs koření "Karí - Thajský typ", pepř bílý mletý od Antonína, sůl
přílohy :
brambory, bramborový knedlík, hranolky, krokety