Odrůda Bird's Eye, jedna z nejoblíbenějších ostrých chilli papriček
Číst více Vybrat baleníIndické kuřecí nudličky, od paní Elišky Matasové
Vytisknout
MEAT MÁSALA
Mírně ostrá směs koření indického typu, která obsahuje koriandr, cumin (římský kmín), zázvor, česnek, různé typy chilli a paprik, sůl (12%), bylinky . Vhodná pro rožnění, pečení a smažení kuřat i jiných druhů mas (směs dodává pokrmům typickou chuť, vůni a načervenalou barvu).
Indická kuchyně je od té naší české dosti odlišná. Např. koření se před použitím většinou praží (nasucho nebo na másle či oleji), aby se ještě více rozvinula chuť. Dnešním receptem bychom ale chtěli přesvědčit i ty, kteří „experimentům moc nedají“. Troufám si tvrdit, že toto jídlo si oblíbí všichni bez rozdílu věku)
Typické použití pro tuto směs je recept na :
INDICKÉ KUŘECÍ NUDLIČKY, od paní Elišky Matasové
Maso nakrájíme na nudličky, vložíme do mísy, přidáme 2 lžíce oleje, 2 lžičky směsi koření „Meat Másala“, 1 lžičku soli, promícháme a necháme v chladu 2 hodiny proležet.
Na rozehřátém oleji rozpustíme 1 polévkovou lžíci medu, přisypeme 1 větší nadrobno nakrájenou cibuli a krátce orestujeme. Dále přidáme naložené maso a prudce opečeme. Když je maso měkké, postupně vmícháme fazolové lusky (bez nálevu), chilli papričky, pepř. Ke konci přidáme 1 střední jablko nakrájené na kostičky a 1 – 2 lžíce sojové omáčky. Dobře promícháme a krátce prohřejeme.
Jako přílohu podáváme rýži nebo brambory (při úpravě se fantazii meze nekladou) nebo jen pečivo.
Použité suroviny na 4 porce :
0,6 kg krůtích nebo kuřecích prsou, 2 lžíce oleje, směs koření „Meat Másala“, sůl, 1 lžíce medu, 1 střední cibule, 220 g nakládaných fazolových lusků v mírně slaném nálevu, 1 střední jablko, sojová omáčka, dle chuti – chilli papričky, pepř (nemusí být)
přílohy :
rýže, brambory, pečivo