Vyvážená originální směs perníkového koření.
Číst více Vybrat baleníIngredience
Použité suroviny na 4 porce:
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
- 1 králík
- 2 mrkve
- 1 petržel
- ¼ celeru
- 2 střední cibule
- 1 lžíce směsi koření Perník
- 1 hrst sušených švestek (nebo 3 lžíce povidel)
- 10 kuliček jalovce
- 10 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- ½ lžičky mletého černého pepře=
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžíce třtinového cukru
- 2 lžička soli
- strouhaný perník na zahuštění
- Příloha: Bramborový knedlík, rýže
Králík na černo
Antonínova varianta přípravy tradičního staročeského venkovského pokrmu.
30 min. příprava 2,5 hod. vaření |
4 |
-
1/6
Připravíme zeleninu a králíka naporcujeme.
-
2/6
Bez vnitřností naskládáme do hrnce spolu s očištěnou a na větší kusy nakrájenou 1 petrželí, 2 mrkvemi, 2 cibulemi, ¼ celeru, 10 kuličkami jalovce, 10 kuličkami nového koření, 2 bobkovými listy, ½ lžičky mletého černého pepře, 1 lžičkou tymiánu a 2 lžičkami soli. Zalijeme vodou, aby vše bylo ponořené, přiklopíme a vaříme cca 2 hodiny, až jde maso zlehka od kosti.
-
3/6
Uvařené maso vyjmeme (kosti odstraníme) a dáme stranou. Vývar přecedíme, použité koření a úlomky kostí odstraníme. Uvařenou zeleninu přepasírujeme do vývaru.
-
4/6
Přidáme hrst sušených švestek pokrájených nadrobno (nebo 3 lžíce povidel), 1 lžíci třtinového cukru, 1 lžíci perníkového koření a na mírném ohni, za občasného míchání, odklopené vaříme, než švestky změknou a vývar zhoustne (Pro rychlejší zahuštění lze přidat 1-2 lžíce strouhaného perníku a provařit). Dle chuti dosolíme.
-
5/6
Do omáčky naskládáme obrané maso bez kostí a vše prohřejeme.
-
6/6
Podáváme s bramborovým knedlíkem nebo rýží.