Ingredience

Použité suroviny na 4 porce:

lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička

  • 1 králík
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • ¼ celeru
  • 2 střední cibule
  • 1 lžíce směsi koření Perník
  • 1 hrst sušených švestek (nebo 3 lžíce povidel)
  • 10 kuliček jalovce
  • 10 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • ½ lžičky mletého černého pepře=
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžička soli
  • strouhaný perník na zahuštění
  • Příloha: Bramborový knedlík, rýže

Použité koření:

Perník

Vyvážená originální směs perníkového koření

Číst více Vybrat balení

Jalovec celý

Aromatický jalovec z Makedonie, Srbska a Bosny

Číst více Vybrat balení

Pepř černý mletý

Z celých kuliček, pro udržení aroma je před mletím podchlazovaný

Číst více Vybrat balení

Tymián

Oblíbený do luštěnin, středomořské kuchyně, na ryby, nádherně zelený a voňavý

Číst více Vybrat balení

Králík na černo

Vytisknout


Antonínova varianta přípravy tradičního staročeského venkovského pokrmu.

30 min. příprava
2,5 hod. vaření
4
  • 1/6

    Připravíme zeleninu a králíka naporcujeme.

    Králík na černo – recept krok 1
  • 2/6

    Bez vnitřností naskládáme do hrnce spolu s očištěnou a na větší kusy nakrájenou 1 petrželí, 2 mrkvemi, 2 cibulemi, ¼ celeru, 10 kuličkami jalovce, 10 kuličkami nového koření, 2 bobkovými listy, ½ lžičky mletého černého pepře, 1 lžičkou tymiánu a 2 lžičkami soli. Zalijeme vodou, aby vše bylo ponořené, přiklopíme a vaříme cca 2 hodiny, až jde maso zlehka od kosti.

    Králík na černo – recept krok 2
  • 3/6

    Uvařené maso vyjmeme (kosti odstraníme) a dáme stranou. Vývar přecedíme, použité koření a úlomky kostí odstraníme. Uvařenou zeleninu přepasírujeme do vývaru.

    Králík na černo – recept krok 3
  • 4/6

    Přidáme hrst sušených švestek pokrájených nadrobno (nebo 3 lžíce povidel), 1 lžíci třtinového cukru, 1 lžíci perníkového koření a na mírném ohni, za občasného míchání, odklopené vaříme, než švestky změknou a vývar zhoustne (Pro rychlejší zahuštění lze přidat 1-2 lžíce strouhaného perníku a provařit). Dle chuti dosolíme.

    Králík na černo – recept krok 4
  • 5/6

    Do omáčky naskládáme obrané maso bez kostí a vše prohřejeme.

    Králík na černo – recept krok 5
  • 6/6

    Podáváme s bramborovým knedlíkem nebo rýží.

    Králík na černo – recept krok 6

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík