Ostřejší grilovací směs bez soli, na krůtí a kuřecí maso.
Číst více Vybrat baleníKuře barbecue v kukuřično-sýrové krustě
VytisknoutBARBECUE
V Americe velmi oblíbené tzv."barbecue" - grilování podle karibských Indiánů. Z tohoto zvyku vznikl americký národní pokrm - grilovaný krocan (krůta), podávaný na Den díkůvzdání.
Jedna taková "barbecue", ostřejší směs koření, obsahuje sladkou papriku, chilli (tři druhy), rozmarýn, cibuli, celer, kopr a tymián. Neobsahuje sůl. Kořením se maso potírá, nebo se z koření a oleje udělá pasta, která se před grilováním vetře do masa.
Dnešní recept je na trochu netradiční
KUŘE BARBECUE V KUKUŘIČNO-SÝROVÉ KRUSTĚ
V kloubu rozpůlená kuřecí stehýnka osolíme a namočíme v rozšlehaném vajíčku rozmíchaném s 2 lžičkami směsi koření „Barbecue“ a ihned obalíme ve směsi najemno rozdrcených kukuřičných lupínků a nastrouhaného sýra (eidam, gouda). Obal dáme ve vyšší vrstvě (protože potom zjistíme, že je moc dobrý) a pěkně přitiskneme. Obalené porce vložíme na suchý pekáč a dáme péci do trouby ( 200°C ) asi na 45 – 50 minut. Je to překvapující, ale obal se nerozteče, naopak udělá báječnou kůrku a udrží šťávu uvnitř masa.
Podáváme s hranolky, brambory nebo jen tak zapíjíme bílým vínem. Zajímavou přílohou může být i
Zeleninový salát s „Citronovým pepřem“ :
Salátovou okurku oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme pokrájená rajčata, na kolečka nakrájenou menší cibuli a zasypeme 2 lžičkami směsi koření „Citronový pepř“. Nakonec zalijeme 250 ml bílého jogurtu, dle chuti osolíme, přidáme 1 lžíci olivového oleje, vše opatrně promícháme a dáme vychladit.
Milovníci česneku mohou přidat 2 prolisované stroužky.
Použité suroviny na 4 porce :
1 kg kuřecích stehýnek, sůl, 2 vejce, směs koření „Barbecue“, 100 g kukuřičných lupínků, 200 – 250 g eidamu nebo goudy
na salát :
1 salátová okurka, 5 rajských jablíček, 1 menší cibule, směs koření „Citronový pepř“, 250 ml bílého jogurtu, sůl, olivový olej, (2 stroužky česneku)
přílohy :
brambory, hranolky, bílé víno