Pikantní směs na francouzskou kuchyni z dob Napoleona Bonaparta.
Číst více Vybrat baleníIngredience
Použité suroviny na 4-6 porcí:
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
- 500 g kuřecího masa (prsní nebo stehenní řízky)
- 250 g menších žampiónů nebo jiných hub (do velikosti cca 1,5 cm)
- 50 ml oleje
- 1 lžíce másla (20 g)
- koření Kuře marengo
- 2 dcl sladšího bílého vína
- 4 stroužky česneku
- 150 g menších cibulí
- 6 ks středně velkých rajčat (400 g)
- 100 g vypeckovaných zelených oliv
- 1 lžička soli
Přílohy:
- Nejvhodnější přílohou je nasucho opečený toast s volským okem nebo čerstvá nebo zapečená francouzská bageta s bylinkovým máslem.
Kuře marengo
Naše verze legendárního francouzského receptu Kuře marengo. Snad s ní sklidíte úspěch tak jako my.
15 min. příprava 60 min. vaření |
4-6 |
-
1/9
Připravíme si marinádu z 50 ml oleje, 1 lžičky soli a 2 lžic směsi koření Kuře marengo.
-
2/9
500 g kuřecího maso nakrájíme na kousky velké 4 – 5 cm, promícháme s marinádou a necháme v chladu odležet alespoň 2 hodiny.
-
3/9
Namarinované maso na pánvičce zprudka 2 minuty restujeme z obou stran (použijeme olej z marinády).
-
4/9
Do pekáčku vymazaného 1 lžící másla vložíme orestované maso, 150 g rozčtvrcených menších cibulí a 5 nahrubo nasekaných stroužků česneku.
-
5/9
Podlijeme 2 dcl sladšího bílého vína, 1 dcl vody nebo vývaru.
-
6/9
Pod pokličkou dusíme v troubě předehřáté na 220 °C cca 30 minut. Dle potřeby poléváme výpekem.
-
7/9
Zatímco se kuře dusí, opečeme na pánvičce po kuřeti 250 g celých malých, očištěných žampiónů.
-
8/9
Do pekáčku ke kuřecímu masu, které obrátíme, přidáme orestované žampióny i s výpekem, 6 nadrobno nasekaných rajčat, 100 g rozpůlených zelených oliv bez pecek, a dusíme v troubě dalších 30 minut (15 minut pod pokličkou a 15 minut odkryté) doměkka.
-
9/9
Podáváme tradičně s nasucho opečeným toastem překrytým volským okem nebo s čerstvou či zapečenou francouzskou bagetou s bylinkovým máslem.