Voňavý estragon z jižní Francie
Číst více Vybrat baleníKuřecí prsa v mandlovém kabátku
VytisknoutESTRAGON
Tato rostlina má svůj původ ve střední a jihozápadní Asii. Proto je estragon tak častý v kuchyni Arménů a Turků. Je to základní zelené koření francouzské "vysoké kuchyně". Estragon je také velmi oblíbený po celém Balkáně, v Itálii, Španělsku a v Americe. Pro své výborné chuťové vlastnosti se používá praktický na celém světě. Jemně aromatizuje a chuťově ovlivňuje pokrmy. Má i značný vliv na chuť k jídlu a dobré trávení. Estragon se často používá k aromatizování vinných nebo ovocných octů, bylinkových másel, do nádivek, drůbeže, k pečeným a dušeným masům, do omáček, majonéz, při výrobě hořčice, při nakládání zeleniny (okurek, rajčat), do salátů, polévek, marinád, omelet, k jemným zeleninám atd.
Dnešní recept byl inspirován místní specialitou restaurace při Kulturním domě v Horní Bříze.
Typické použití pro tuto směs je recept na :
KUŘECÍ PRSA V MANDLOVÉM KABÁTKU
Kuřecí řízky opatrně naklepeme. V misce vyšleháme 1 celé vejce, osolíme, přidáme 1 lžíci mléka, 1 lžičku estragonu, 1 vrchovatou lžíci sušených mandlových plátků a 2 lžíce strouhanky. Dobře promícháme (kabátek nesmí být ani řídký ani příliš hustý). Dle potřeby přidáme buď mléko nebo strouhanku. Naklepané kuřecí řízky obalíme v připraveném těstíčku a na oleji ihned z obou stran osmažíme.
Podáváme s dresingem (např. tatarská omáčka), vařenými brambory, bramborovou kaší, hranolky, kroketami či rýží.
Největší potíž u tohoto jinak velmi jednoduchého receptu nám může způsobit hustota těstíčka. Ale až budete pro velký úspěch připravovat toto jídlo podruhé, zkuste mandlový kabátek udělat silnější, z dvojnásobného množství surovin.
Použité suroviny na 2 porce :
2 kuřecí řízky (300 – 400 g), sůl, 1 lžíce mléka, 1 lžička estragonu, 1 lžíce sušených mandlových plátků (jsou občas k dostání v hypermarketech, ale spíše je seženete v prodejnách se zdravou výživou), 2 lžíce jemné strouhanky, olej na smažení
přílohy :
dresing, vařené brambory, bramborová kaše, hranolky, krokety či rýže, čerstvá zelenina