S nádhernou barvou a vůní, pěstovaná na bylinkové farmě v Německu
Číst více Vybrat baleníKuřecí řízky v bramborákovém těstě
VytisknoutMAJORÁNKA
Staří Římané, Egypťané a Řekové ji považovali víc za léčivou rostlinu než za koření. Kdysi se z ní připravoval i nápoj lásky. Majoránka urychluje trávení, uklidňuje zažívací trakt, podporuje tvorbu žluči. Působí proti neurózám, nadýmání, střevní kolice. Pomáhá při nachlazení. Jako koření se používá majoránka drhnutá, což je směs listů a květů. Majoránka se používá ve všech evropských kuchyních. Nechybí ani v amerických a afrických jídlech. Koření se jí polévky - hrachová, bramborová, dušená masa - skopové, hovězí, karbanátky, drůbež, dává se do paštik, do uzenin - a samozřejmě je nutná při výrobě jaternic. Majoránka je součástí směsí bylinkového koření v Itálii, ve Francii i ve Španělsku.
KUŘECÍ ŘÍZKY V BRAMBORÁKOVÉM TĚSTĚ
Řízky omyjeme, naklepeme a okořeníme směsí koření "Králík" od Antonína (kořeníme asi tak, jako když solíme). Uložíme do chladna.
500 g syrových brambor oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a z brambor dobře vymačkáme vodu. Přendáme do misky, přidáme 250 g uvařených, oloupaných a prolisovaných brambor, 250 g polohrubé mouky, 2 vejce, 4 prolisované stroužky česneku, 2 lžičky durynské majoránky od Antonína, 0,5 lžičky čerstvě umletého černého pepře a 2 lžičky soli . Dále kvásek vzešlý smícháním 20 g rozdrobeného droždí se 100 ml teplého mléka. Těsto dobře promícháme a prohněteme (musí být husté, ale ne tekuté), přikryjeme utěrkou a dáme na cca 1 hodinu kynout.
Navlhčenýma rukama rovnoměrně nanášíme v silnější vrstvě vykynuté těsto na řízky a ihned vkládáme do vyšší vrstvy rozehřátého oleje. Smažíme na mírném ohni z obou stran do červena.
Podáváme s čerstvou (nebo nakládanou) zeleninovou oblohou.
Použité suroviny na 4 porce :
800 g ( 4 ks ) větších řízků (drůbeží, vepřové apod.), směs koření "Králík"
Použité suroviny na kynutý bramborák:
500 g syrových brambor, 250 g brambor uvařených ve slupce, 250 g polohrubé mouky, 2 vejce, 4 stroužky česneku, 100 ml mléka, 2 lžičky durynské majoránky od Antonína, 0,5 lžičky pepře, 2 lžičky soli, 20 g droždí, olej na smažení
přílohy :
čerstvá nebo nakládaná zelenina