Kuřecí řízky v bramborákovém těstě

Vytisknout
Kuřecí řízky v bramborákovém těstě

Použité koření:

Majoránka

S nádhernou barvou a vůní, pěstovaná na bylinkové farmě v Německu

Číst více Vybrat balení

Králík

Po česneku vonící směs na králíka nebo kuře.

Číst více Vybrat balení

MAJORÁNKA

Staří Římané, Egypťané a Řekové ji považovali víc za léčivou rostlinu než za koření. Kdysi se z ní připravoval i nápoj lásky. Majoránka urychluje trávení, uklidňuje zažívací trakt, podporuje tvorbu žluči. Působí proti neurózám, nadýmání, střevní kolice. Pomáhá při nachlazení. Jako koření se používá majoránka drhnutá, což je směs listů a květů. Majoránka se používá ve všech evropských kuchyních. Nechybí ani v amerických a afrických jídlech. Koření se jí polévky - hrachová, bramborová, dušená masa - skopové, hovězí, karbanátky, drůbež, dává se do paštik, do uzenin - a samozřejmě je nutná při výrobě jaternic. Majoránka je součástí směsí bylinkového koření v Itálii, ve Francii i ve Španělsku.

KUŘECÍ ŘÍZKY V BRAMBORÁKOVÉM TĚSTĚ

Řízky omyjeme, naklepeme a okořeníme směsí koření "Králík" od Antonína (kořeníme asi tak, jako když solíme). Uložíme do chladna.

500 g syrových brambor oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a z brambor dobře vymačkáme vodu. Přendáme do misky, přidáme 250 g uvařených, oloupaných a prolisovaných brambor, 250 g polohrubé mouky, 2 vejce, 4 prolisované stroužky česneku, 2 lžičky durynské majoránky od Antonína, 0,5 lžičky čerstvě umletého černého pepře a 2 lžičky soli . Dále kvásek vzešlý smícháním 20 g rozdrobeného droždí se 100 ml teplého mléka. Těsto dobře promícháme a prohněteme (musí být husté, ale ne tekuté), přikryjeme utěrkou a dáme na cca 1 hodinu kynout.

Navlhčenýma rukama rovnoměrně nanášíme v silnější vrstvě vykynuté těsto na řízky a ihned vkládáme do vyšší vrstvy rozehřátého oleje. Smažíme na mírném ohni z obou stran do červena.

Podáváme s čerstvou (nebo nakládanou) zeleninovou oblohou.

Použité suroviny na 4 porce :

800 g ( 4 ks ) větších řízků (drůbeží, vepřové apod.), směs koření "Králík"

Použité suroviny na kynutý bramborák:
500 g syrových brambor, 250 g brambor uvařených ve slupce, 250 g polohrubé mouky, 2 vejce, 4 stroužky česneku, 100 ml mléka, 2 lžičky durynské majoránky od Antonína, 0,5 lžičky pepře, 2 lžičky soli, 20 g droždí, olej na smažení

přílohy :
čerstvá nebo nakládaná zelenina

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík