Ingredience

Použité suroviny na 4 plechy:

lžička – rovná čajová lžička

  • 2 žloutky
  • 150 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 90 g moučkového cukru
  • 100 g sekaných mandlí (nebo jemně mletých)
  • 10 g pravého vanilkového cukru
  • 1 lžička citronové kůry mleté
  • šťáva z ½ citronu
  • rybízová marmeláda (nebo jiná pikantní)

Použité koření:

Citronová kůra mletá

Mletá kůra z chemicky neošetřovaných plodů

Číst více Vybrat balení

Vanilkový cukr

Obsahuje 5 % přírodní mleté Bourbonské vanilky. Bez umělého vanilinu.

Číst více Vybrat balení

Linecké mandlové koláčky

Vytisknout


Tradiční vánoční cukroví, které v této variantě vychází z původního receptu na Linecký koláč z 18. století.

15 min. příprava
45 min. pečení a zdobení
4 plechy
  • 1/8

    Na pánvi lehce (dorůžova, ne dohněda) opražíme 100 g sekaných mandlí (mleté nepražíme).

    Linecké mandlové koláčky - recept krok 1
  • 2/8

    Po vychladnutí mandle rozmixujeme na jemný prášek

    Linecké mandlové koláčky - recept krok 2
  • 3/8

    250 g hladké mouky smícháme se 100 g mletých mandlí, 1 lžičkou citronové kůry mleté, 90 g moučkového a 10 g vanilkového cukru, přidáme na kousky nakrájené máslo a prsty rychle vytvoříme drobenku.
    Tip: Do těsta lze přidat špetku mletého kardamomu, špetku mleté skořice nebo špetku mletého hřebíčku

    Linecké mandlové koláčky - recept krok 3
  • 4/8

    Přidáme šťávu z ½ citronu, 2 žloutky a rukama co nejrychleji vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do strečové fólie a necháme do druhého dne v chladu odpočinout.

    Linecké mandlové koláčky - recept krok 4
  • 5/8

    Těsto rozdělíme na 3 části a postupně na pracovní desce, co nejrychleji, aby se nepřilepilo, z každé části vyválíme 3-4 mm silnou placku.

    Linecké mandlové koláčky - recept krok 5
  • 6/8

    Tvořítky vykrajujeme koláčky a skládáme je na plech vyložený pečícím papírem.

    Linecké mandlové koláčky - recept krok 6
  • 7/8

    Pečeme cca 8 minut v troubě předehřáté na 180 °C a poté necháme vychladnout na rovné desce (doporučujeme délku pečení vyzkoušet na 1–2 koláčcích).

    Linecké mandlové koláčky - recept krok 7
  • 8/8

    Rybízovou marmeládou slepíme vždy dva koláčky k sobě, pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme.

    Linecké mandlové koláčky - recept krok 8

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík