Mletá kůra z chemicky neošetřovaných plodů
Číst více Vybrat baleníIngredience
Použité suroviny na 4 plechy:
lžička – rovná čajová lžička
- 2 žloutky
- 150 g másla
- 250 g hladké mouky
- 90 g moučkového cukru
- 100 g sekaných mandlí (nebo jemně mletých)
- 10 g pravého vanilkového cukru
- 1 lžička citronové kůry mleté
- šťáva z ½ citronu
- rybízová marmeláda (nebo jiná pikantní)
Linecké mandlové koláčky
Tradiční vánoční cukroví, které v této variantě vychází z původního receptu na Linecký koláč z 18. století.
![]() |
![]() |
15 min. příprava 45 min. pečení a zdobení |
4 plechy |
-
1/8
Na pánvi lehce (dorůžova, ne dohněda) opražíme 100 g sekaných mandlí (mleté nepražíme).
-
2/8
Po vychladnutí mandle rozmixujeme na jemný prášek
-
3/8
250 g hladké mouky smícháme se 100 g mletých mandlí, 1 lžičkou citronové kůry mleté, 90 g moučkového a 10 g vanilkového cukru, přidáme na kousky nakrájené máslo a prsty rychle vytvoříme drobenku.
Tip: Do těsta lze přidat špetku mletého kardamomu, špetku mleté skořice nebo špetku mletého hřebíčku -
4/8
Přidáme šťávu z ½ citronu, 2 žloutky a rukama co nejrychleji vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do strečové fólie a necháme do druhého dne v chladu odpočinout.
-
5/8
Těsto rozdělíme na 3 části a postupně na pracovní desce, co nejrychleji, aby se nepřilepilo, z každé části vyválíme 3-4 mm silnou placku.
-
6/8
Tvořítky vykrajujeme koláčky a skládáme je na plech vyložený pečícím papírem.
-
7/8
Pečeme cca 8 minut v troubě předehřáté na 180 °C a poté necháme vychladnout na rovné desce (doporučujeme délku pečení vyzkoušet na 1–2 koláčcích).
-
8/8
Rybízovou marmeládou slepíme vždy dva koláčky k sobě, pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme.
Jak získat sáček "Citronové kůry mleté" k objednávce zdarma?
Vložit do košíku za 0 Kč
Platí do pondělí 12. prosince 2022