Ingredience

Použité suroviny na 6 porcí:

lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 50 g cukru
  • 1 lžička pravého vanilkového cukru
  • 250 ml mléka
  • 3 žloutky
  • ½ lžičky soli
  • 42 g čerstvých kvasnic (1 kostka)
  • 1 lžička citronové kůry mleté
  • 1 lžíce rumu
  • 1 l oleje na smažení

Na náplň:

  • 250 g švestkových povidel
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička citronové kůry mleté
  • 2 lžíce rumu

Použité koření:

Skořice mletá (Indonésie)

Nejkvalitnější indonéská skořice s krásně sladkou chutí a vůní

Číst více Vybrat balení

Citronová kůra mletá

Mletá kůra z chemicky neošetřovaných plodů

Číst více Vybrat balení

Vanilkový cukr

Obsahuje 5% přírodní mleté Bourbon vanilky. Bez umělého vanilinu.

Číst více Vybrat balení

Masopustní koblihy

Vytisknout


Mnoho z nás má končící zimu již od dětství spojenou s masopustem a voňavými, ještě teplými, koblížky, které přímo volaly po zakousnutí. Vyzkoušejte ty od Antonína, zamilujete si je.

45 min. příprava
60 + 20 min. kynutí
30 min. smažení
20 koblížků
  • 1/8

    V misce rozpustíme ve 250 ml vlažného mléka s 1 lžičkou cukru, přidáme rozdrobenou kostku kvasnic, 1 lžíci hladké mouky, promícháme a necháme vzejít kvásek (cca 15 minut, tvoří se bubliny).

    Masopustní koblížky - recept krok 1
  • 2/8

    V hnětací míse smícháme 500 g mouky s ½ lžičky soli, 50 g cukru, 1 lžičkou vanilkového cukru, 1 lžičkou citronové kůry mleté, uprostřed uděláme důlek, kam vlijeme připravený kvásek, 3 žloutky, 1 lžíci rumu a 50 g rozpuštěného másla.

    Masopustní koblížky - recept krok 2
  • 3/8

    Promícháme a vypracujeme do hladkého, vláčného těsta (cca 10 minut), které přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.

    Masopustní koblížky - recept krok 3
  • 4/8

    Zatímco těsto kyne, připravíme si povidla smícháním 250 g švestkových povidel, 1 lžičky mleté skořice, 50 g moučkového cukru, 1 lžičky citronové kůry mleté a 2 lžic rumu.

    Masopustní koblížky - recept krok 4
  • 5/8

    Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, rozdělíme na 2 poloviny a rozválíme na placky silné cca 0,5 cm. Z placek vykrájíme kolečka o průměru cca 5 cm (o cca 0,5 cm širší, než je průměr sklenice na stlačování okrajů)..

    Masopustní koblížky - recept krok 5
  • 6/8

    Na jedno kolečko dáme kousek povidel o velikosti cca 2 cm, přiklopíme druhým kolečkem a okrajem sklenice silně přitlačíme konce koleček k sobě (část s náplní zůstane uvnitř sklenice s pevně spojenými okraji těsta). Zbytky těsta vně sklenice odstraníme. Koblížky necháme ještě cca 10 minut na válu kynout.

    Masopustní koblížky - recept krok 6
  • 7/8

    Do menšího mělčího hrnce nalijeme olej do výšky cca 3-4 cm nade dno (koblihy musí plavat) a zahřejeme. Zkusíme vložit dřevěnou vařečku a pokud olej okolo bude bublat, přidáme 2 koblížky a z jedné strany cca 0,5 - 1 minutu (podle velikosti) do zlatova smažíme. Poté je otočíme (musí se přidržovat nebo použít kovové sítko, protože mají tendenci obracet se zpět) a osmažíme na druhé straně. Necháme okapat na talíři s ubrouskem a stejně pokračujeme se zbylými koblížky.

    Masopustní koblížky - recept krok 7
  • 8/8

    Podáváme pocukrované moučkovým cukrem.

    Masopustní koblížky - recept krok 8

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík