Jemně mletá černá semínka bez zelené slupky
Číst více Vybrat baleníMrkvová roláda podle tajného receptu
VytisknoutKARDAMOM MLETÝ
Podle způsobu zpracování známe kardamom bělený a nebělený, celý nebo i mletý. Semena kardamomu mají silnou kafrovitou vůni a palčivou chuť. Na Středním východě se přidává do čaje a v Egyptě do kávy. U nás se nejčastěji používá do sladkého pečiva (perníky, koláčky) a v malém množství i do uzenin.
Tento recept mě napadl, když jsem shlédl s naší Aničkou úžasné divadelní představení "Mrkvová roláda" na hradě Velhartice. Pak už stačilo jen zkombinovat starý indický recept na mrkvovou halvu s českým osvědčeným receptem na "štrůdlové" těsto. Výsledek je elegantní, exotický a sklízím s ním velké úspěchy...
MRKVOVÁ ROLÁDA PODLE TAJNÉHO RECEPTU
Nejdříve si připravíme těsto tak, že smícháme 150 g hladké mouky, 65g nastrouhané omegy a přibližně 60ml piva. Těsto dobře prohněteme (nemělo by lepit a nemělo by být moc tuhé) a necháme chvilku odležet.
Mezitím si nastrouháme na jemném struhadle 400g očištěné mrkve a nahrubo podrtíme 80g ořechů (zelené pistácie nebo kešu ořechy). Do hrnce dáme 125g másla, krátce rozehřejeme, osmahneme nadrcené ořechy, přidáme 80g sušených brusinek a nastrouhanou mrkev.
Za stálého míchání (5 minut) osmahneme. Dále podlijeme 300ml mléka, přidáme lžičku mletého kardamomu a 4-6lžic cukru. Stálé mícháme (na silnějším plameni) a zhruba po 15ti minutách by nám měla směs zhoustnout. Odstavíme a necháme zchladnout.
Těsto rozválíme na pomoučeném válu na podlouhlou velkou placku, rozprostřeme na ni připravenou mrkvovou směs a pěkně zarolujeme (tloušťka rolády asi 6cm). Roládu zabalíme do alobalu, který jsme lehce pomazali máslem a dáme péct na 36minut při teplotě 180°C.
Použité suroviny:
400g mrkve, 125g másla, 6 lžic cukru, 1 lžička koření "Kardamom mletý", 300ml mléka, 80g sušených brusinek, 80g drcených ořechů (zelené pistácie, nesolené kešu příp. vlašské)
Těsto:
150g hladké mouky, 65g omegy, 60ml piva