Při vaření dodá rýži skvělou chuť a barvu.
Číst více Vybrat baleníIngredience
Použité suroviny na 6 porcí:
- 500 g kulatozrnné rýže
- 0,75 kg kuřete i s kostmi
- přední polovina králíka (ideálně i s hlavou a játry)
- 350 g vepřových žeber
- 1 větší cibule (Ivonne ji používá kvůli chuti, většina Španělů ne)
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce směsi koření „Paella“ od Antonína
- ½ větší červené papriky – kapie
- 100 g kuliček zeleného hrášku (čerstvý nebo mražený)
- 100 g zelených fazolových lusků (čerstvé nebo mražené)
- 4 střední rajčata (oloupaná)
- 100 g suchých velkých bílých fazolí (tzv. garrofón)
- 100 g artyčoků (čerstvé nebo v nejvyšší nouzi mražené)
- 1 dcl olivového oleje na smažení
- ½ lžičky šafránu (není nutností, ale paella s ním chutná lépe)
- co největší pánev, (alespoň 40 cm), ideálně originál na paellu
- sůl dle chuti
Paella z Oropesy del Mar
Originální španělský recept na Paellu – výborné letní jídlo pro setkání s přáteli.
30 min. příprava 2 hod. vaření |
6 |
-
1/10
Šafrán, použijeme-li jej, v hmoždýři s trochou cukru najemno nadrtíme (lze použít i mletý) a dáme do 50 ml vlažné vody vyluhovat.
-
2/10
Nasekáme si všechno maso (kuře, králíka i žebra, vše s kostmi) na kousky 3x3 cm, vše osolíme dle chuti a na pánvi v rozpáleném oleji prudce opečeme dozlatova.
-
3/10
Ztlumíme teplotu, přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a necháme je zesklovatět.
-
4/10
Přidáme na kousky cca 1x1 cm nakrájenou zeleninu v pořadí: paprika, artyčok, rajčata, zelené fazolky, suché bílé fazole a jako poslední hrášek.
-
5/10
Vše zlehka orestujeme.
-
6/10
Přisypeme 2 lžíce směsi “Paella“, zalijeme cca 2 litry vody (musí sahat 1 cm pod okraj pánve) a na mírném ohni, za občasného promíchání a dosolování podle chuti, necháme nezakryté lehce probublávat 1 hodinu. Doléváme vodu, aby bylo vše stále ponořené ve vývaru.
-
7/10
Přilijeme vodu se šafránem a promícháme.
-
8/10
Přisypeme rýži. Španělé ji sypou na pánev přímo ze sáčku tak, aby v pánvi vznikl kříž, který je ve směsi vidět (kvůli poměru vody a rýže).
-
9/10
Vše promícháme a vaříme zakryté (poklicí nebo alobalem) ještě 20 minut. Poté Paellu promícháme, dosolíme a necháme ještě 5 minut zakrytou dojít.
-
10/10
Servírujeme na pánvi (každý si nabírá dle libosti) a podáváme s bílým vínem nebo tradičním míchaným nápojem „Aqua de Valencia“.