Ingredience

Použité suroviny na 6 porcí:

  • 500 g kulatozrnné rýže
  • 0,75 kg kuřete i s kostmi
  • přední polovina králíka (ideálně i s hlavou a játry)
  • 350 g vepřových žeber
  • 1 větší cibule (Ivonne ji používá kvůli chuti, většina Španělů ne)
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce směsi koření „Paella“ od Antonína
  • ½ větší červené papriky – kapie
  • 100 g kuliček zeleného hrášku (čerstvý nebo mražený)
  • 100 g zelených fazolových lusků (čerstvé nebo mražené)
  • 4 střední rajčata (oloupaná)
  • 100 g suchých velkých bílých fazolí (tzv. garrofón)
  • 100 g artyčoků (čerstvé nebo v nejvyšší nouzi mražené)
  • 1 dcl olivového oleje na smažení
  • ½ lžičky šafránu (není nutností, ale paella s ním chutná lépe)
  • co největší pánev, (alespoň 40 cm), ideálně originál na paellu
  • sůl dle chuti

Použité koření:

Paella

Při vaření dodá rýži skvělou chuť a barvu

Číst více Vybrat balení

Šafrán celý

Nejkvalitnější šafrán pěstovaný ve Španělsku, v oblasti La Mancha

Číst více Vybrat balení

Paella z Oropesy del Mar

Vytisknout


Originální španělský recept na Paellu – výborné letní jídlo pro setkání s přáteli.

30 min. příprava
2 hod. vaření
6
  • 1/10

    Šafrán, použijeme-li jej, v hmoždýři s trochou cukru najemno nadrtíme (lze použít i mletý) a dáme do 50 ml vlažné vody vyluhovat.

    Tokáň - recept krok 1
  • 2/10

    Nasekáme si všechno maso (kuře, králíka i žebra, vše s kostmi) na kousky 3x3 cm, vše osolíme dle chuti a na pánvi v rozpáleném oleji prudce opečeme dozlatova.

    Paella z Oropesy del Mar – recept krok 2
  • 3/10

    Ztlumíme teplotu, přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a necháme je zesklovatět.

    Paella z Oropesy del Mar – recept krok 3
  • 4/10

    Přidáme na kousky cca 1x1 cm nakrájenou zeleninu v pořadí: paprika, artyčok, rajčata, zelené fazolky, suché bílé fazole a jako poslední hrášek.

    Paella z Oropesy del Mar – recept krok 4
  • 5/10

    Vše zlehka orestujeme.

    Paella z Oropesy del Mar – recept krok 5
  • 6/10

    Přisypeme 2 lžíce směsi “Paella“, zalijeme cca 2 litry vody (musí sahat 1 cm pod okraj pánve) a na mírném ohni, za občasného promíchání a dosolování podle chuti, necháme nezakryté lehce probublávat 1 hodinu. Doléváme vodu, aby bylo vše stále ponořené ve vývaru.

    Tokáň - recept krok 6
  • 7/10

    Přilijeme vodu se šafránem a promícháme.

    Paella z Oropesy del Mar – recept krok 7
  • 8/10

    Přisypeme rýži. Španělé ji sypou na pánev přímo ze sáčku tak, aby v pánvi vznikl kříž, který je ve směsi vidět (kvůli poměru vody a rýže).

    Paella z Oropesy del Mar – recept krok 8
  • 9/10

    Vše promícháme a vaříme zakryté (poklicí nebo alobalem) ještě 20 minut. Poté Paellu promícháme, dosolíme a necháme ještě 5 minut zakrytou dojít.

    Paella z Oropesy del Mar – recept krok 9
  • 10/10

    Servírujeme na pánvi (každý si nabírá dle libosti) a podáváme s bílým vínem nebo tradičním míchaným nápojem „Aqua de Valencia“.

    Paella z Oropesy del Mar – recept krok 10

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík