Ingredience

Použité suroviny na 4-6 porcí:

  • 0,5 kg jehněčího nebo hovězího masa s kostí (plec, žebra, krk)
  • 0,5 kg rýže basmati
  • 100 ml rostlinného oleje na smažení
  • 0,5 kg mrkve
  • 2 střední cibule
  • 1 červená paprika (kapie)
  • 2 chilli papričky (dle chuti, můžeme vynechat)
  • 1 lžičky „Mletý černý pepř“ od Antonína
  • 2-3 lžičky „Cumin - římský kmín“ mletý od Antonína
  • 2 lžičky „Kurkuma“ od Antonína
  • 1 celá hlava česneku
  • sůl podle chuti (cca 2 lžičky)
  • rajčata a chilli papričky (čerstvé nebo nakládané) na ozdobu

Použité koření:

Cumin mletý (Římský kmín)

Pěstovaný v Sýrii, čištěný a mletý v Německu

Číst více Vybrat balení

Pepř černý mletý

Pro udržení aroma je před mletím podchlazovaný

Číst více Vybrat balení

Kurkuma

Je základem indické kuchyně a všech druhů kari

Číst více Vybrat balení

Pilav

Vytisknout


Po celém světě známý lehký a šťavnatý pokrm s jednoduchou přípravou, na kterém si pochutnají i ti nejmenší.

45 min. příprava,
2 hod. vaření
4-6
  • 1/9

    Na tenké kroužky nakrájené cibule necháme na 75 ml oleje zesklovatět v hlubší silnostěnné pánvi nebo hrnci (ideální je 5 l litina).

    Pilav - recept krok 1
  • 2/9

    Zatímco se cibule smaží, vyřežeme z masa kosti a nakrájíme ho na nudličky 1x1x3 cm. Když je cibule hotová, přidáme maso i kosti k cibuli a za stálého míchání opečeme dozlatova (cibule se nesmí spálit).

    Pilav - recept krok 2
  • 3/9

    Přihodíme mrkev nakrájenou na tenké, 3 cm dlouhé nudličky a za občasného promíchání necháme lehce zhnědnout (asi 15 min).

    Pilav - recept krok 3
  • 4/9

    Posypeme směs v pánvi kořením (cumín, pepř, kurkuma i chilli papričky – ty lze vynechat), 1 minutu restujeme (koření se krásně rozvoní) a přidáme lžičku soli.

    Pilav - recept krok 4
  • 5/9

    Vše zalijeme vodou tak, aby byla celá směs ponořená, promícháme a necháme na mírném ohni bez míchání cca 1 hod. lehce probublávat, než se skoro všechna voda odpaří. Maso zkřehne a je hezky šťavnaté.

    Pilav - recept krok 5
  • 6/9

    Na zbylém oleji opražíme rýži dozlatova.

    Pilav - recept krok 6
  • 7/9

    Z hotové masové směsi vybereme kosti, přidáme celou hlavu česneku rozebranou na stroužky, zasypeme jí opraženou rýží smíchanou s nadrobno nakrájenou paprikou, osolíme 1 lžičkou soli a opatrně, aby se vrstva rýže nerozbila, zalijeme horkým vývarem (v nouzi vodou) do výšky cca 1 cm nad rýži (objem vody jako měla rýže). Nemícháme!

    Pilav - recept krok 7
  • 8/9

    Přivedeme k varu, ztlumíme oheň, přiklopíme puklicí a necháme cca 20 minut dusit (rýže bude „al dente“).

    Pilav - recept krok 8
  • 9/9

    Opatrně promícháme, vybereme chilli papričky, přiklopíme, necháme 5 minut dojít a podáváme na horkém talíři s na kousky nakrájeným rajčetem a kousky chilli papriček (čerstvé nebo naložené).

    Pilav - recept krok 9

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík