Jedno ze základních koření Orientu
Číst více Vybrat baleníIngredience
Použité suroviny na 4-6 porcí:
- 0,5 kg jehněčího nebo hovězího masa s kostí (plec, žebra, krk)
- 0,5 kg rýže basmati
- 100 ml rostlinného oleje na smažení
- 0,5 kg mrkve
- 2 střední cibule
- 1 červená paprika (kapie)
- 2 chilli papričky (dle chuti, můžeme vynechat)
- 1 lžičky „Mletý černý pepř“ od Antonína
- 2-3 lžičky „Cumin - římský kmín“ mletý od Antonína
- 2 lžičky „Kurkuma“ od Antonína
- 1 celá hlava česneku
- sůl podle chuti (cca 2 lžičky)
- rajčata a chilli papričky (čerstvé nebo nakládané) na ozdobu
Pilav
Po celém světě známý lehký a šťavnatý pokrm s jednoduchou přípravou, na kterém si pochutnají i ti nejmenší.
![]() |
![]() |
45 min. příprava, 2 hod. vaření |
4-6 |
-
1/9
Na tenké kroužky nakrájené cibule necháme na 75 ml oleje zesklovatět v hlubší silnostěnné pánvi nebo hrnci (ideální je 5 l litina).
-
2/9
Zatímco se cibule smaží, vyřežeme z masa kosti a nakrájíme ho na nudličky 1x1x3 cm. Když je cibule hotová, přidáme maso i kosti k cibuli a za stálého míchání opečeme dozlatova (cibule se nesmí spálit).
-
3/9
Přihodíme mrkev nakrájenou na tenké, 3 cm dlouhé nudličky a za občasného promíchání necháme lehce zhnědnout (asi 15 min).
-
4/9
Posypeme směs v pánvi kořením (cumín, pepř, kurkuma i chilli papričky – ty lze vynechat), 1 minutu restujeme (koření se krásně rozvoní) a přidáme lžičku soli.
-
5/9
Vše zalijeme vodou tak, aby byla celá směs ponořená, promícháme a necháme na mírném ohni bez míchání cca 1 hod. lehce probublávat, než se skoro všechna voda odpaří. Maso zkřehne a je hezky šťavnaté.
-
6/9
Na zbylém oleji opražíme rýži dozlatova.
-
7/9
Z hotové masové směsi vybereme kosti, přidáme celou hlavu česneku rozebranou na stroužky, zasypeme jí opraženou rýží smíchanou s nadrobno nakrájenou paprikou, osolíme 1 lžičkou soli a opatrně, aby se vrstva rýže nerozbila, zalijeme horkým vývarem (v nouzi vodou) do výšky cca 1 cm nad rýži (objem vody jako měla rýže). Nemícháme!
-
8/9
Přivedeme k varu, ztlumíme oheň, přiklopíme puklicí a necháme cca 20 minut dusit (rýže bude „al dente“).
-
9/9
Opatrně promícháme, vybereme chilli papričky, přiklopíme, necháme 5 minut dojít a podáváme na horkém talíři s na kousky nakrájeným rajčetem a kousky chilli papriček (čerstvé nebo naložené).