Kurkuma
Základ indické kuchyně a všech druhů kari, s nádherně žlutou barvou
Curcuma longa
Jako žluté sušené oddenky nebo jako žlutý prášek byla kurkuma známa v Evropě už ve starověku. Z Indie a ze Srí Lanky ji tehdy dováželi arabští obchodníci. Ve středověku byla v Evropě známa pod jménem "indický šafrán". V té době byla používána spíše jako léčivo a barvivo než jako koření. Tato tropická bylina původem z jihovýchodní Asie se pěstuje pro oddenky nazývané také "žlutý zázvor". Kurkuma obsahuje silici s charakteristickou ostrou vůní a jasně žluté barvivo zvané kurkumin. Toto lidskému zdraví neškodné barvivo se používá k barvení másla, tuků, sýrů, mastí i likérů, ale mohou se jím barvit i jiné materiály jako látky, dřevo apod. Pro význačnou kořennou chuť se kurkumy používá jako koření při přípravě různých omáček, přidává se do hořčice, používá se dále k přípravě tekutého koření - worcesterové omáčky a nejrůznějších druhů koření Kari.
Naše kurkuma obsahuje 2.0 % kurkuminu.
Země původu: Indie