Směs koření původem ze Středního východu
Číst více Vybrat baleníIngredience
Použité suroviny na 8-10 porcí:
lžíce – rovná polévková lžíce
- 500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa
- 500 g hovězího nebo jehněčího masa z krku
- 500 g kulatozrnné rýže (Arborio)
- cca 50 ks spařených (naložených) vinných (nebo kapustových) listů
- 2 lžíce olivového oleje
- hrst nasekané petrželky
- 2,5 lžíce směsi koření Baharat od Antonína
- 1,5 lžíce soli
- 1 větší červená cibule
- 1 větší stroužek česneku
- 150 g rajčatového protlaku
- 2 větší brambory
- 1 litr vody
Plněné vinné (kapustové) listy od Huga Hromase
Ochutnejte tradiční a lahodný pokrm kuchyně Blízkého východu od šéfkuchaře a mistra vaření na ohni Huga Hromase.
![]() |
![]() |
45 min. příprava 120 min. dušení |
8-10 |
-
1/9
500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa dokonale promícháme s 500 g kulatozrnné rýže (Arborio), nadrobno nakrájenou větší červenou cibulí, nadrobno nasekaným větším stroužkem česneku, 1 rovnou polévkovou lžící soli, 2 rovnými polévkovými lžícemi směsi koření “Baharat", hrstí nasekané petrželky a 500 ml vody, až vznikne hladká směs. (Kdo má rád pálivé, může přidat drcené chilli dle chuti).
-
2/9
Na 2 lžících olivového oleje, v hrnci (průměr cca 28 cm), ve kterém budeme vinné listy dusit, zprudka orestujeme 500 g, na plátky nakrájeného jehněčího (hovězího) masa z krku smíchaného s ½ lžíce soli a ½ lžíce směsi koření Baharat. Hotové maso z hrnce vyndáme bokem.
-
3/9
2 větší brambory omyjeme a i se slupkou nakrájíme na cca 2 mm plátky, které vyskládáme na dno hrnce, ve kterém jsme restovali maso. Na brambory rozložíme orestované maso.
-
4/9
Spařené nebo naložené vinné (kapustové) listy pokládáme na desku, žilnatinou nahoru, doprostřed listu položíme jako prst silný váleček (cca 2 x 6 cm) ze směsi masa a rýže. Po jednom zatočení listu přes náplň založíme strany listu dovnitř a list domotáme do tvaru kratšího válečku.
-
5/9
Válečky pokládáme do hrnce na maso spojem dolů, aby se nerozmotaly, ve dvou vrstvách kolmých na sebe. Volná místa u stěn hrnce můžeme vyložit kousky brambor, rajčat nebo cibule.
-
6/9
Povrch zatížíme miskou s vodou, aby plněné listy při dušení nevyplavaly.
-
7/9
150 ml rajčatového protlaku smícháme se 400 ml vody a zalijeme tím vinné listy, aby byly ponořené. Vše přiklopíme poklicí.
-
8/9
Na mírném ohni dusíme, dokud se nevstřebá všechna tekutina (cca 2 hodiny).
-
9/9
Necháme krátce odpočinout a obsah hrnce vyklopíme, na větší talíř nebo tác, jako dort. Nakrájíme a podáváme samotné nebo s dresinkem ze zakysané smetany a nasekané petrželky.