Ingredience

Použité suroviny na 8-10 porcí:

lžíce – rovná polévková lžíce

  • 500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa
  • 500 g hovězího nebo jehněčího masa z krku
  • 500 g kulatozrnné rýže (Arborio)
  • cca 50 ks spařených (naložených) vinných (nebo kapustových) listů
  • 2 lžíce olivového oleje
  • hrst nasekané petrželky
  • 2,5 lžíce směsi koření Baharat od Antonína
  • 1,5 lžíce soli
  • 1 větší červená cibule
  • 1 větší stroužek česneku
  • 150 g rajčatového protlaku
  • 2 větší brambory
  • 1 litr vody

Použité koření:

Baharat

Směs koření původem ze Středního východu.

Číst více Vybrat balení

Plněné vinné (kapustové) listy od Huga Hromase

Vytisknout


Ochutnejte tradiční a lahodný pokrm kuchyně Blízkého východu od šéfkuchaře a mistra vaření na ohni Huga Hromase.

45 min. příprava
120 min. dušení
8-10
  • 1/9

    500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa dokonale promícháme s 500 g kulatozrnné rýže (Arborio), nadrobno nakrájenou větší červenou cibulí, nadrobno nasekaným větším stroužkem česneku, 1 rovnou polévkovou lžící soli, 2 rovnými polévkovými lžícemi směsi koření “Baharat", hrstí nasekané petrželky a 500 ml vody, až vznikne hladká směs. (Kdo má rád pálivé, může přidat drcené chilli dle chuti).

    Plněné vinné listy od Huga Hromase – recept krok 1
  • 2/9

    Na 2 lžících olivového oleje, v hrnci (průměr cca 28 cm), ve kterém budeme vinné listy dusit, zprudka orestujeme 500 g, na plátky nakrájeného jehněčího (hovězího) masa z krku smíchaného s ½ lžíce soli a ½ lžíce směsi koření Baharat. Hotové maso z hrnce vyndáme bokem.

    Plněné vinné listy od Huga Hromase – recept krok 2
  • 3/9

    2 větší brambory omyjeme a i se slupkou nakrájíme na cca 2 mm plátky, které vyskládáme na dno hrnce, ve kterém jsme restovali maso. Na brambory rozložíme orestované maso.

    Plněné vinné listy od Huga Hromase – recept krok 3
  • 4/9

    Spařené nebo naložené vinné (kapustové) listy pokládáme na desku, žilnatinou nahoru, doprostřed listu položíme jako prst silný váleček (cca 2 x 6 cm) ze směsi masa a rýže. Po jednom zatočení listu přes náplň založíme strany listu dovnitř a list domotáme do tvaru kratšího válečku.

    Plněné vinné listy od Huga Hromase – recept krok 4
  • 5/9

    Válečky pokládáme do hrnce na maso spojem dolů, aby se nerozmotaly, ve dvou vrstvách kolmých na sebe. Volná místa u stěn hrnce můžeme vyložit kousky brambor, rajčat nebo cibule.

    Plněné vinné listy od Huga Hromase – recept krok 5
  • 6/9

    Povrch zatížíme miskou s vodou, aby plněné listy při dušení nevyplavaly.

    Plněné vinné listy od Huga Hromase – recept krok 6
  • 7/9

    150 ml rajčatového protlaku smícháme se 400 ml vody a zalijeme tím vinné listy, aby byly ponořené. Vše přiklopíme poklicí.

    Plněné vinné listy od Huga Hromase – recept krok 7
  • 8/9

    Na mírném ohni dusíme, dokud se nevstřebá všechna tekutina (cca 2 hodiny).

    Plněné vinné listy od Huga Hromase – recept krok 8
  • 9/9

    Necháme krátce odpočinout a obsah hrnce vyklopíme, na větší talíř nebo tác, jako dort. Nakrájíme a podáváme samotné nebo s dresinkem ze zakysané smetany a nasekané petrželky.

    Plněné vinné listy od Huga Hromase – recept krok 9

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík