Gruzínská směs na kuřecí maso a grilování ryb.
Číst více Vybrat baleníPlněný kuřecí řízek s utajenou Adžikou
VytisknoutADŽIKA
Směs koření gruzínské a arménské kuchyně. Existuje mnoho typů této zajímavé směsi, vždy však obsahují sladkou i pálivou papriku, česnek, sumah, koriandr, kopr, sůl a směs vonných bylinek (chmeli – suněli).
Je vhodná ke grilování mas (kuře, ryby, šašlik), do mletých mas a náplní, k dušeným i pečeným masům (guláš, skopové, jehněčí, ryby, drůbež, vepřové), k dušené zelenině. Je to voňavá, mírně pikantní směs. Dávkujeme podle chuti (na 1 kg 1 – 4 lžičky směsi).
Typické použití pro tuto směs je recept na :
PLNĚNÝ KUŘECÍ ŘÍZEK S UTAJENOU ADŽIKOU
4 plátky větších kuřecích prsou opatrně naklepeme natenko. 100 g nízkotučného sýra nakrájíme na 4 stejné plátky, opláchneme vodou a hustě z obou stran posypeme „Adžikou“. Na polovinu kuřecích prsou poklademe sýr a šunku (100 g) a překlopíme. Okraje jemně naklepeme a „přilepíme“ maso k sobě. Obalujeme v hladké mouce, rozšlehaném a osoleném vajíčku nastaveném mlékem (na 2 vejce cca 50 ml mléka) a strouhance.
Dáme do chladničky cca 1 – 4 hodiny odležet. Vyjmeme z chladničky obalíme ještě jednou ve vajíčku a smažíme na oleji do zlatova.
Podáváme s brambory, bramborovým salátem, kaší nebo:
Gratinovanými brambory :
1 kg středních, stejně velkých brambor oškrábeme a opláchneme ve studené vodě. Jednotlivé brambory nakrájíme podélně na slabé plátky ale nerozdělujeme (brambory musí držet tvar). Opatrně naskládáme do zapékací misky. Každý brambor zvlášť osolíme, okořeníme „Provensálkou“ směsí a zakápneme olejem. Odkryté pečeme při 180 – 200 °C cca 15 – 20 minut, až vršek brambor zčervená. Zalijeme 1 šlehačkou a při stejné teplotě dopečeme (15 – 20 minut). Šlehačka se nesmí úplně vypéci, aby brambory nebyly suché.
Použité suroviny na 4 porce :
4 plátky větších kuřecích prsou, 100 g nízkotučného sýra na smažení, 100 g šunky, směs koření „Adžika“, olej na smažení
na obalení :
hladká mouka, 2 vejce, 50 ml mléka, sůl, strouhanka
Gratinované brambory :
1 kg brambor, směs koření „Provensálská“, sůl, olej, 1 šlehačka (250 ml)