Mletá kůra z chemicky neošetřovaných plodů
Číst více Vybrat baleníIngredience
Použité suroviny na cca 50 koláčů:
Na těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 80 g moučkového cukru
- 3 lžičky (10 g) pravého vanilkového cukru
- 100 ml vlažného mléka
- 2 žloutky
- 100 ml smetany ke šlehání
- 100 g roztopeného a zchladlého másla
- 1 kostka droždí (42 g)
- 2 lžičky (5 g) citrónové kůry mleté
- ½ lžičky (5 g) soli
Na náplň:
- 400 g oloupané rebarbory
- 300 g cukr
- 2 lžičky (5 g) zázvoru mletého
- 2 lžičky (5 g) skořice mleté indonéské
Na ozdobu:
- 1 vejce
- 1 lžíce rumu
Na drobenku:
- 75 g změklého másla
- 100 g cukru
- 125 g polohrubé mouky
- ½ lžičky (5 g) pravého vanilkového cukru
Moravské rebarborové koláčky s drobenkou
Dnes vám představujeme recept na trochu netradiční, ale přesto vynikající rebarborové koláčky.
60 min. příprava 2 hod. kynutí 2 x 25 min. pečení |
50 koláčků (2 plechy) |
-
1/9
V hnětací míse smícháme 500 g polohrubé mouky, 80 g moučkového cukru, 2 lžičky vanilkového cukru, 2 lžičky citrónové kůry mleté a ½ lžičky soli.
-
2/9
2. Uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme 1 kostku droždí a na ně nalijeme 100 ml vlažného mléka a necháme vzejít kvásek (cca 15 minut, na povrchu se vytvoří hnědé bubliny).
-
3/9
Mezitím si připravíme náplň. Oloupeme rebarboru, potřebujeme 400 g čistých stonků, které nakrájíme na 0,5 cm kostičky.
-
4/9
300 g cukru, 2 lžičky mletého zázvoru a 2 lžičky mleté skořice promícháme s rebarborou, dáme na vyšší pánev a na středním stupni, za občasného promíchání, vaříme cca 30 minut, aby se zredukovala tekutina. Poté odstavíme a necháme zcela zchladnout.
-
5/9
Ke kvásku přidáme 2 žloutky, 100 ml smetany, 100 g roztopeného a zchladlého másla a vše důkladně prohněteme, až se vytvoří krásně hladké a vláčné těsto, které necháme cca 2 hodiny pod utěrkou v teple kynout
-
6/9
Připravíme si také drobenku smícháním 100 g cukru, 125 g polohrubé mouky a ½ lžičky vanilkového cukru, přidáme 75 g změklého másla a prsty dokonale prohněteme, až se vytvoří drobné žmolky.
-
7/9
1 vejce rozšleháme v misce 1 lžící rumu.
-
8/9
Z vykynutého těsta lžící vykrajujeme kousky a tvoříme kuličky (cca 3 cm), které prsty “vyválíme“ do placičky (cca 7 cm).
-
9/9
Do středu dáme 1 lžičku vychladlé náplně, těsto svážeme do „uzlíku“ a hladkou stranou namočíme do rozšlehaného vejce a poté do drobenky. Nakonec koláč dáme na plech s pečícím papírem drobenkou nahoru (1 plech – 25 koláčů) a pečeme cca 25 minut při 190 ° C.