Ingredience

Použité suroviny na cca 50 koláčů:

Na těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 3 lžičky (10 g) pravého vanilkového cukru
  • 100 ml vlažného mléka
  • 2 žloutky
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 100 g roztopeného a zchladlého másla
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 2 lžičky (5 g) citrónové kůry mleté
  • ½ lžičky (5 g) soli

Na náplň:

Na ozdobu:

  • 1 vejce
  • 1 lžíce rumu

Na drobenku:

Použité koření:

Citronová kůra mletá

Mletá kůra z chemicky neošetřovaných plodů

Číst více Vybrat balení

Skořicový cukr

Směs nejkvalitnější indonéské mleté skořice a třtinového cukru.

Číst více Vybrat balení

Vanilkový cukr

Obsahuje 5% přírodní mleté Bourbon vanilky. Bez umělého vanilinu.

Číst více Vybrat balení

Zázvor mletý

Má velice silné aroma a chuť

Číst více Vybrat balení

Moravské rebarborové koláčky s drobenkou

Vytisknout


Dnes vám představujeme recept na trochu netradiční, ale přesto vynikající rebarborové koláčky.

60 min. příprava
2 hod. kynutí
2 x 25 min. pečení
50 koláčků (2 plechy)
  • 1/9

    V hnětací míse smícháme 500 g polohrubé mouky, 80 g moučkového cukru, 2 lžičky vanilkového cukru, 2 lžičky citrónové kůry mleté a ½ lžičky soli.

    Moravské rebarborové koláčky s drobenkou – recept krok 1
  • 2/9

    2. Uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme 1 kostku droždí a na ně nalijeme 100 ml vlažného mléka a necháme vzejít kvásek (cca 15 minut, na povrchu se vytvoří hnědé bubliny).

    Moravské rebarborové koláčky s drobenkou – recept krok 2
  • 3/9

    Mezitím si připravíme náplň. Oloupeme rebarboru, potřebujeme 400 g čistých stonků, které nakrájíme na 0,5 cm kostičky.

    Moravské rebarborové koláčky s drobenkou – recept krok 3
  • 4/9

    300 g cukru, 2 lžičky mletého zázvoru a 2 lžičky mleté skořice promícháme s rebarborou, dáme na vyšší pánev a na středním stupni, za občasného promíchání, vaříme cca 30 minut, aby se zredukovala tekutina. Poté odstavíme a necháme zcela zchladnout.

    Moravské rebarborové koláčky s drobenkou – recept krok 4
  • 5/9

    Ke kvásku přidáme 2 žloutky, 100 ml smetany, 100 g roztopeného a zchladlého másla a vše důkladně prohněteme, až se vytvoří krásně hladké a vláčné těsto, které necháme cca 2 hodiny pod utěrkou v teple kynout

    Moravské rebarborové koláčky s drobenkou – recept krok 5
  • 6/9

    Připravíme si také drobenku smícháním 100 g cukru, 125 g polohrubé mouky a ½ lžičky vanilkového cukru, přidáme 75 g změklého másla a prsty dokonale prohněteme, až se vytvoří drobné žmolky.

    Moravské rebarborové koláčky s drobenkou – recept krok 6
  • 7/9

    1 vejce rozšleháme v misce 1 lžící rumu.

    Moravské rebarborové koláčky s drobenkou – recept krok 7
  • 8/9

    Z vykynutého těsta lžící vykrajujeme kousky a tvoříme kuličky (cca 3 cm), které prsty “vyválíme“ do placičky (cca 7 cm).

    Moravské rebarborové koláčky s drobenkou – recept krok 8
  • 9/9

    Do středu dáme 1 lžičku vychladlé náplně, těsto svážeme do „uzlíku“ a hladkou stranou namočíme do rozšlehaného vejce a poté do drobenky. Nakonec koláč dáme na plech s pečícím papírem drobenkou nahoru (1 plech – 25 koláčů) a pečeme cca 25 minut při 190 ° C.

    Moravské rebarborové koláčky s drobenkou – recept krok 9

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík