díky výrazné chuti je vhodná na sladkovodní ryby
Číst více Vybrat baleníRyba na houbách
Vytisknout
RYBY
Směs mletého koření vhodná na pečené, smažené a grilované ryby. Obsahuje kmín, koriandr, papriku, česnek, zázvor, kurkumu, pepř, pískavici, tymián, bazalku, saturejku, sůl a další.
Je univerzálně použitelná, vhodná na sladkovodní i mořské ryby, ke kořenění rybích polévek a omáček. Výborně chutná i na houbách (smaženice) apod.
Směs sypeme přímo na ryby, nebo připravíme kašičku z oleje, citrónové šťávy (sumahu) a směsi koření, kterou ryby půl hodiny před úpravou potřeme.
Dnes bychom Vám chtěli nabídnout recept na velmi chutný pokrm, jehož základem je osvědčený staročeský recept.
RYBA NA HOUBÁCH
400 – 600 g ryby (kapr, štika, treska apod.) dobře opláchneme, větší ryby naporcujeme na podkovičky, osušíme, osolíme, pokapeme šťávou z 1/2 – 1 citronu a ze všech stran hustě posypeme směsí koření „Ryby“. Necháme v chladnu cca 15 min. odležet.
Na teflonové pánvi rozehřejeme menší množství oleje a ryby zvolna z obou stran opečeme. Hotové ryby vyjmeme a uložíme v teple.
Ve výpeku rozpustíme máslo a přidáme 1 najemno nakrájenou střední cibuli. Cibuli zpěníme, přidáme nakrájené čerstvé houby ( žampiony ), osolíme, okořeníme 1 lžičkou směsi koření „Ryby“ a na mírném ohni podusíme až do úplného vysmahnutí vody z hub.
Opečené ryby vložíme zpět do pánve (na houby), poklademe plátky sýra a krátce prohřejeme, až se sýr začne rozpouštět.
Na talíři zdobíme čerstvou nebo sušenou pažitkou.Podáváme s bramborovou kaší, vařenými brambory, chlebem či rýží.
Použité suroviny na 4 porce :
400 – 600 g ryb (kapr, štika, treska apod.), 1 citron, sůl, směs koření „Ryby“, olej na smažení, cca 100 g másla, 1 střední cibule, 200 g čerstvých hub (nebo žampionů), 100 g tvrdého sýra (dle chuti) krájeného na plátky
na posypání :
pažitka (petrželka)
přílohy :
bramborová kaše, vařené brambory, chléb, rýže apod.