díky výrazné chuti je vhodná na sladkovodní ryby
Číst více Vybrat baleníRybí filety na grilu
Vytisknout
SMĚS KOŘENÍ "RYBY"
Směs mletého koření vhodná na pečené, smažené a grilované ryby. Obsahuje kmín, koriandr, papriku, česnek, zázvor, kurkumu, pepř, pískavici, tymián, bazalku, saturejku, sůl a další.
Je univerzálně použitelná, vhodná na sladkovodní i mořské ryby, ke kořenění rybích polévek a omáček. Výborně chutná i na houbách (smaženice) apod.
Díky panu Sostisovi z ostrova Santorini jsme měli na dovolené možnost zjistit a vyzkoušet, jak grilují ryby Řekové...
RYBÍ FILETY NA GRILU
Rybí filety opláchneme a osušíme. Můžeme grilovat jakoukoli rybu - kapra, tresku, makrelu apod. Vhodné je použít při grilování speciální grilovací mřížku na ryby, protože nám ryba zůstane pěkně vcelku a pohodlně se s ní griluje.
Nejdříve si připravíme směs na grilování tak, že smícháme jednu lžičku směsi koření "Ryby", jednu lžičku drceného kmínu a jednu lžičku soli. Touto směsí okořeníme plátky připravené ryby. Pak v malém kastrůlku rozehřejeme 60 gramů másla a přimícháme šťávu z jednoho citrónu.
Okořeněnou rybu grilujeme na rozpáleném grilu 3-5 minut z každé strany a v průběhu grilování potíráme maso připravenou citrónovou šťávou s máslem (použijeme štěteček - mašlovačku).
Podáváme s pečivem a případně i se salátem (můžete k tomu vyzkoušet recept č.3 "Salát Chimichuri").
Použité suroviny:
500g rybích filet (nejlépe čerstvé nebo chlazené, ne rozmrazované), 60 g másla, 1 citrón, směs koření "Ryby", kmín drcený, sůl
Příloha:
pečivo, salát apod.