Nejkvalitnější, ručně sbíraný pepř z Tellicherry na Malabarském pobřeží Indie
Číst více Vybrat baleníIngredience
- 2 ks pomerančů
- 2 celerové řapíky
- 1 mrkev
- 1 jarní cibulka
- 2 vrchovaté lžíce oloupaných dýňových semínek
- 4 lžíce smetanového jogurtu
- 1 lžíce dýňového oleje
- 2 lžíce extra virgin olivového oleje
- 1 lžíce světlého octa balsamico
- 1 lžička cukru
- pepř černý celý Tellichery „od Antonína“
- sůl
Vitamínový salát z pomerančů, mrkve a řapíkatého celeru
Netradiční a přesto velmi lahodné spojení chutí celeru a pomerančů podtržené vůní pražených dýňových semínek.
15-20 min. | 2-3 |
-
1/5
Nejdříve si na suché pánvi opražíme 2 vrchovaté polévkové lžíce oloupaných dýňových semínek, které po vychladnutí nahrubo nasekáme nebo nadrtíme.
-
2/5
Připravíme si zálivku smícháním 4 lžic smetanového jogurtu, nadrobno nasekané jarní cibulky, 2 lžic olivového oleje, 1 lžíce balzamikového octa (ideální je bílý, zálivka zůstane světlá, ale ani s klasickým nic nezkazíte), 1 lžičky cukru, čerstvě namletým pepřem Tellichery dle chuti a trošky soli.
-
3/5
Pomeranče (výtečné jsou i grepy) oloupeme a nakrájíme na centimetrové kousky (necháme v samostatné misce), mrkev oškrábeme a nahrubo nastrouháme, řapíkatý celer omyjeme a nasekáme na drobné kousky nebo plátky.
-
4/5
Mrkev, celer a 1 lžíci opražených a nasekaných dýňových semínek smícháme a ochutíme 1 lžící dýňového oleje, troškou soli a znovu dle chuti čerstvě namletým pepřem Tellichery. A vše promícháme.
-
5/5
Servírujeme na talíři postupně do komínku (oddělené vrstvy pomeranče a zeleniny) anebo uprostřed talíře vytvoříme naběračkou kopeček směsi zeleniny a okolo naskládáme kousky pomeranče. Vyteklou šťávu z pomerančů vmícháme do zálivky a salát jí přelijeme. Nakonec vše posypeme zbytkem opražených dýňových semínek a podáváme.