Pepř černý celý "Tellicherry"
Nejvyšší třída z plantáží v Tellicherry na Malabarském pobřeží Indie
Piper nigrum
Tento druh tropického koření je jeden z nejznámějších a také nejrozšířenějších. (Je známo skoro 1600 druhů pepře, ale jako koření se používá asi 6 druhů, které rostou zejména v jižní Asii.) V historii vaření jsou o pepři zmínky již v nejstarších písemných památkách staroindických. Staří Římané si pepř jako koření neobyčejně oblíbili a na hostinách boháčů nesmělo toto drahé koření nikdy chybět. I v nynější době si pepř udržuje prim na světovém trhu. Černý pepř se již dlouho považuje za "krále koření" a panujícím monarchou je pepř z Tellicherry. Oblast Tellicherry (Thalassery) se nachází na Malabarském pobřeží v západní části Indie a je známá pěstováním toho nejkvalitnějšího černého pepře se zemitou a plnou, ale zároveň jemnou a delikátní chutí bez přílišné ostrosti. Pro maximální zážitek z chuti a vůně se Tellicherry pepř prodává pouze celý a mele nebo drtí se až doma těsně před použitím.
Země původu: Indie - Malabar