Italská směs na salát caprese. Výborná i na pizzu, těstoviny a sýrové omáčky.
Číst více Vybrat baleníSlané šneky
VytisknoutFORMAGGIO
Příjemně aromatická, nahrubo drcená směs obsahující sušená rajčata, cibuli, bazalku, česnek, sladkou papriku, tymián, oregano, petrželku, pepř a sůl.
Formaggio“ je italsky sýr a to značí použití této směsi. Výborně chutná na mozzarele. Čerstvá rajčata s kousky mozzarely, pokapaná olivovým olejem a posypaná kořenící směsí „Formaggio“ jsou fantastická. Směs můžeme dát i do zeleninových salátů s balkánským sýrem, můžeme ji použít na pizzu nebo do sýrových omáček na těstoviny.
SLANÍ ŠNECI
Nahřejeme troubu na 230 °C, (budeme péct listové těsto, které je na správnou teplotu citlivé).
Vezmeme 125 g listového těsta a rozválíme ho na tenký plát a poklademe plátky šunky (debrecínky, anglické slaniny, podle toho co máme rádi a co nám lednička nabízí). Na šunku pokládáme sýr. Osvědčil se eidam krájený na plátky, ale můžeme dát i uzený sýr, čedar nebo ementál. Sýr posypeme kořenící směsí „Formaggio“ a listové těsto s náplní stočíme do těsné rolády. Roládu pěkně upravíme a nakrájíme ostrým nožem na plátky (0,5 – 1 cm). Kolečka dáváme na plech vyložený pečícím papírem, s dostatečnými rozestupy, protože listové těsto pečením nabývá na objemu.
Šneky ještě pomažeme rozšlehaným vajíčkem, znovu posypeme Formaggiem a pečeme při 230 °C do zlatavé barvy (asi 15 min.).
Šneky podáváme jako rychlé pohoštění ještě teplé nebo studené.
Použité suroviny na 4 porce:
listové těsto (125 g), směs koření „Formaggio“, šunka (50 g), eidam nebo jiný sýr (50 g), vajíčko na pomazání