Jemně mletá černá semínka bez zelené slupky
Číst více Vybrat baleníSmažené banány s kardamomovou omáčkou
Vytisknout
KARDAMOM MLETÝ
Jako koření a léčivo byl kardamom znám již starým Řekům a Římanům. U nás je jako samostatné koření méně známý. Největší oblibu měl a dosud má v zemích Orientu, kde je velmi používaným kořením a přidávají ho zde i do čaje a kávy. Podle způsobu zpracování známe kardamom bělený a nebělený, celý nebo i mletý. Semena kardamomu mají silnou kafrovitou vůni a palčivou chuť.
Kardamom se nejčastěji používá v arabském světě - v severní Africe se přidává do silné kávy a třeba v Saudské Arábii je čaj s kardamomem stejně běžný jako u nás čaj s citronem. Pro svoji výraznou chuť a vůni se často používá do cukrovinek a desertů, hlavně v kombinaci s ovocem a smetanou.
Typické použití pro tuto směs je recept na :
SMAŽENÉ BANÁNY S KARDAMOMOVOU OMÁČKOU
Na pánvi rozpustíme trochu másla a přidáme 3 lžíce strouhaného kokosu, 1 lžíci cukru krupice a 1 lžičku mletého kardamomu. Krátce osmahneme a až nám začne cukr karamelizovat, přilijeme ½ (125 ml) šlehačky. Přidáme 1 lžíci citrónové šťávy a můžeme přidat i 1 – 2 lžíce rumu. Necháme krátce povařit až nám omáčka zhoustne. Kardamomová omáčka je hotová a můžeme se pustit do banánů.
Banány oloupeme a rozkrojíme na polovinu a ještě podélně. Ihned je pokapeme citrónovou šťávou a na troše másle je rychle osmahneme z obou stran do zlatova. Při obracení musíme být opatrní, protože nám banány změknou.
Banány dáme na desertní talířky a polijeme horkou omáčkou. Můžeme přidat i vanilkovou zmrzlinu, oplatky nebo vafle.
Použité suroviny na 4 porce :
4 banány, 3 lžíce strouhaného kokosu, 125 ml smetany na šlehání, 1 lžíce cukru krupice, kardamom mletý, citrónová šťáva, máslo