Nejjemnější a pěkně barevný typ kari vhodný i pro děti
Číst více Vybrat baleníIngredience
Použité suroviny na 4 porce:
- 600 g brambor
- 6 lžic oleje
- 30 g strouhaného kokosu
- listový špenát (0,5 kg mraženého nebo 0,75 kg čerstvého) - ne protlak
- 200 ml smetany
- nakládaná cizrna (1 plechovka – cca 400 g)
- 1 lžička „Římský kmín mletý“
- 3 lžičky „Karí - anglický typ“
- chilli mleté
- sůl
Smetanový špenát s cizrnou
Překvapivě chutný a lehký vegetariánský pokrm inspirovaný indickou kuchyní, který máte za 30 minut na stole.
![]() |
![]() |
30 minut | 4 |
-
1/8
600 g brambor oloupeme, nakrájíme je na kostičky o velikosti cca 2 cm a opečeme je na oleji dozlatova (ve fritovacím nebo jiném hrnci).
-
2/8
Do jiného hrnce dáme 6 lžic oleje a osmahneme na něm koření. 1 lžičku mletého římského kmínu (nebo čerstvě rozdrceného římského kmínu v hmoždíři) a 3 lžičky karí anglického typu. Pozor! Koření nepřipálit, ale nechat krásně rozvinout jeho chuť a vůni (cca 1-2 minuty).
-
3/8
Přisypeme 30 g strouhaného kokosu a opět krátce (1-2 minuty) osmahneme. Stále platí: nespálit, ale nechat rozvonět.
-
4/8
Přidáme 750 g listového špenátu a podlijeme 100 ml vody. Ještě okořeníme špetkou chilli mletého (dle chuti) a dusíme na mírném ohni 10 minut.
-
5/8
Přilijeme 200 ml smetany a za občasného míchání dusíme ještě 6 minut.
-
6/8
Přidáme cizrnu (400 g plechovku bez nálevu) a povaříme další 2 minuty.
-
7/8
Nakonec vhodíme opečené brambory, osolíme 1 lžičkou soli, krátce (cca 1 minutu) vše povaříme, odstavíme a máme hotovo.
-
8/8
Podáváme s rýží basmati, indickými plackami nebo pečivem.