Hrubá směs skvělá na grilování masa a sýrů.
Číst více Vybrat baleníIngredience
Použité suroviny na 2 koláče nebo 1 plech:
- 500 g čerstvého listového špenátu (lze i listový mražený)
- 2 lžíce směsi koření Česnekový pepř
- 2 střední cibule
- 3 lžíce oleje
- 100 g anglické slaniny
- hrst mátových listů
- 3 stroužky česneku
- 250 g ricotty (nebo feta)
- 100 g nahrubo nastrouhaného parmazánu
- 2 lžíce sezamového semínka
- 3 vejce
- 500 g listového těsta
- sůl dle chuti
Špenátový pie s ricottou
Dnešní recept je Antonínovou variací na výborný řecký špenátový koláč „Spanakopita“.
40 min. příprava 40 min. pečení |
2 koláče nebo 1 plech |
-
1/8
Na 3 polévkových lžicích oleje necháme zesklovatět nadrobno nakrájené 2 cibule a 100 g anglické slaniny.
-
2/8
Ke konci přidáme protlačené 3 stroužky česneku, lžičku mletého muškátového oříšku, 2 lžíce směsi „Česnekový pepř“, hrst nasekaných lístků máty a vše 1 minutu orestujeme. Poté necháme zchladnout.
-
3/8
500 g listového špenátu spaříme horkou vodou, necháme okapat na cedníku, přebytečnou vodu vymačkáme a nahrubo nakrájíme.
-
4/8
U 1 vajíčka oddělíme žloutek, který rozšleháme se lžící mléka a dáme stranou. Zbylá 2 celá vejce a 1 bílek rozšleháme, osolíme 2 lžičkami soli a spolu s ricottou, nahrubo nastrouhaným parmazánem a špenátem dokonale promícháme se směsí na pánvičce.
-
5/8
Listové těsto rozdělíme na čtvrtiny a každou na pomoučněné desce vyválíme do kruhu o průměru 33 cm.
30 cm formu na koláč vyložíme pečícím papírem, na který položíme jeden kruh těsta, okraje ohneme nahoru podle formy a naneseme na něj směs z pánvičky. -
6/8
Okraje těsta potřeme žloutkem s mlékem a celý koláč překryjeme druhým kusem těsta, okraje obou těst lehce přitlačíme k sobě, celý koláč potřeme žloutkem a posypeme 2 lžícemi sezamu.
-
7/8
Pečeme v troubě rozpálené na 180 °C 35 – 40 minut do zlatova.
-
8/8
Podáváme teplý, nakrájený na osminky s listovým salátem.