Ingredience

Použité suroviny na 2 koláče nebo 1 plech:

  • 500 g čerstvého listového špenátu (lze i listový mražený)
  • 2 lžíce směsi koření Česnekový pepř
  • 2 střední cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 100 g anglické slaniny
  • hrst mátových listů
  • 3 stroužky česneku
  • 250 g ricotty (nebo feta)
  • 100 g nahrubo nastrouhaného parmazánu
  • 2 lžíce sezamového semínka
  • 3 vejce
  • 500 g listového těsta
  • sůl dle chuti

Použité koření:

Česnekový pepř se sezamem

Hrubá směs skvělá na grilování masa a sýrů.

Číst více Vybrat balení

Sezamové semínko

Na pečivo a upražené i na saláty nebo arabskou kuchyni

Číst více Vybrat balení

Špenátový pie s ricottou

Vytisknout


Dnešní recept je Antonínovou variací na výborný řecký špenátový koláč „Spanakopita“.

40 min. příprava
40 min. pečení
2 koláče nebo 1 plech
  • 1/8

    Na 3 polévkových lžicích oleje necháme zesklovatět nadrobno nakrájené 2 cibule a 100 g anglické slaniny.

    Špenátový pie s ricottou - recept krok 1
  • 2/8

    Ke konci přidáme protlačené 3 stroužky česneku, lžičku mletého muškátového oříšku, 2 lžíce směsi „Česnekový pepř“, hrst nasekaných lístků máty a vše 1 minutu orestujeme. Poté necháme zchladnout.

    Špenátový pie s ricottou - recept krok 2
  • 3/8

    500 g listového špenátu spaříme horkou vodou, necháme okapat na cedníku, přebytečnou vodu vymačkáme a nahrubo nakrájíme.

    Špenátový pie s ricottou - recept krok 3
  • 4/8

    U 1 vajíčka oddělíme žloutek, který rozšleháme se lžící mléka a dáme stranou. Zbylá 2 celá vejce a 1 bílek rozšleháme, osolíme 2 lžičkami soli a spolu s ricottou, nahrubo nastrouhaným parmazánem a špenátem dokonale promícháme se směsí na pánvičce.

    Špenátový pie s ricottou - recept krok 4
  • 5/8

    Listové těsto rozdělíme na čtvrtiny a každou na pomoučněné desce vyválíme do kruhu o průměru 33 cm.
    30 cm formu na koláč vyložíme pečícím papírem, na který položíme jeden kruh těsta, okraje ohneme nahoru podle formy a naneseme na něj směs z pánvičky.

    Špenátový pie s ricottou - recept krok 5
  • 6/8

    Okraje těsta potřeme žloutkem s mlékem a celý koláč překryjeme druhým kusem těsta, okraje obou těst lehce přitlačíme k sobě, celý koláč potřeme žloutkem a posypeme 2 lžícemi sezamu.

    Špenátový pie s ricottou - recept krok 6
  • 7/8

    Pečeme v troubě rozpálené na 180 °C 35 – 40 minut do zlatova.

    Špenátový pie s ricottou - recept krok 7
  • 8/8

    Podáváme teplý, nakrájený na osminky s listovým salátem.

    Špenátový pie s ricottou - recept krok 8

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík