Nepostradatelná směs při úpravě zvěřiny
Číst více Vybrat baleníIngredience
Použité suroviny na 6 porcí:
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
- 1 kg srnčí kýty (lze použít i jinou zvěřinu nebo hovězí)
- 3 střední cibule
- 100 g slaniny
- 3 větší mrkve (cca 250 g)
- 100 g petržele
- 100 g celeru
- 3 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce směsi koření Zvěřina – Hubert
- 50 g másla
- 1 lžíce oleje
- 2 lžičky soli
Přílohy:
- brambory, bramborová kaše
- švestkový kompot
Srnčí kýta na kořenové zelenině
Srnčí kýta v tradiční podobě.
![]() |
![]() |
30 min. příprava 3-4 hod. pečení |
6 |
-
1/6
1 kg srnčí kýty osolíme 1 lžičkou soli, posypeme 1 lžící směsi koření „Zvěřina – Hubert“ a na pánvi s 1 lžící oleje zprudka ze všech stran opečeme (cca 30 s z každé strany), aby se maso zatáhlo.
-
2/6
3 střední cibule a 100 g slaniny nahrubo nakrájíme, dáme do pekáče, na ně položíme opečené maso a vše zalijeme výpekem z pánvičky rozředěným 1 dcl vody. Přiklopíme a dáme péct do trouby na 1,5 hodiny při 150 °C.
-
3/6
100 g celeru, 100 g petržele a 3 mrkve očistíme a nakrájíme na 1 cm kostky, 3 stroužky česneku rozsekáme nahrubo, promícháme s 1 lžící směsi koření „Zvěřina – Hubert“ a 1 lžičkou soli.
-
4/6
Vše přidáme do pekáče k předpečenému masu a cibuli a pečeme pod poklicí při 150 °C další hodinu.
-
5/6
Poté zeleninu s cibulí a česnekem promícháme, maso otočíme, položíme na něj plátky másla (5 x 10 g) a za občasného podlévání výpekem pečeme bez poklice při 200 °C dalších 30-60 minut.
-
6/6
Podáváme s bramborovou kaší nebo vařeným bramborem a švestkovým kompotem.