Ingredience

  • svazek zeleného chřestu
  • 2 lžíce strouhaného parmezánu
  • 2 rovné lžíce hladké mouky
  • 1-2 dcl mléka
  • 3 lžíce strouhanky
  • 6 lžic másla (60 g)
  • 6 plátků šunky
  • 1/2 muškátového oříšku od Antonína
  • čerstvě umletý černý pepř
  • sůl

Použité koření:

Muškátový ořech celý

Do polévek, bešamelů, na maso i zeleninu

Číst více Vybrat balení

Staročeský zapečený chřest

Vytisknout


Tento recept na výborný zapečený chřest je inspirován receptem z doby Rakouska-Uherska, kdy byla jižní Morava vyhlášenou oblastí v pěstování chřestu. Místní chřest dokonce dodávali i na císařský dvůr do Vídně.

15 min. příprava,
15 min. pečení
2-3
  • 1/7

    Chřest odlomíme, aby zbyla jen křehká část, a dáme na 7 minut vařit do vroucí osolené vody tak, aby nebyly ponořeny špičky chřestu. Poté je ihned z vařící vody vyjmeme, dokonale ochladíme ledovou vodou (zůstanou krásně křupavé a zelené) a necháme okapat.

    Staročeský zapečený chřest - recept krok 1
  • 2/7

    Na 1 lžíci másla lehce opražíme strouhanku.

    Staročeský zapečený chřest - recept krok 2
  • 3/7

    V kastrolku rozehřejeme 4 lžíce másla, přisypeme hladkou mouku a na mírném ohni necháme zrůžovět.

    Staročeský zapečený chřest - recept krok 3
  • 4/7

    Přidáme lžičku nastrouhaného muškátového oříšku, dle chuti osolíme, opepříme a zalijeme mlékem. Dobře promícháme a provaříme.

    Staročeský zapečený chřest - recept krok 4
  • 5/7

    Bešamel musí mít konzistenci řidší krupicové kaše, pokud je příliš hustý, rozředíme mlékem.

    Staročeský zapečený chřest - recept krok 5
  • 6/7

    Zapékací misku (cca 10 x 20 cm) vymažeme 1 lžící másla, přidáme ½ bešamelu. Vychladlý chřest rozdělíme podle počtu výhonku na 6 svazků, které zabalíme do plátků šunky. Naskládáme do misky, zalijeme zbytkem bešamelu, uhladíme, posypeme máslovou strouhankou a parmezánem.

    Staročeský zapečený chřest - recept krok 6
  • 7/7

    Dáme zapéct do trouby rozpálené na 200°C asi na 15 min. Podáváme samotné nebo s bílým chlebem.

    Staročeský zapečený chřest - recept krok 7

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík