Do polévek, bešamelů, na maso i zeleninu
Číst více Vybrat baleníIngredience
- svazek zeleného chřestu
- 2 lžíce strouhaného parmezánu
- 2 rovné lžíce hladké mouky
- 1-2 dcl mléka
- 3 lžíce strouhanky
- 6 lžic másla (60 g)
- 6 plátků šunky
- 1/2 muškátového oříšku od Antonína
- čerstvě umletý černý pepř
- sůl
Staročeský zapečený chřest
Tento recept na výborný zapečený chřest je inspirován receptem z doby Rakouska-Uherska, kdy byla jižní Morava vyhlášenou oblastí v pěstování chřestu. Místní chřest dokonce dodávali i na císařský dvůr do Vídně.
15 min. příprava, 15 min. pečení |
2-3 |
-
1/7
Chřest odlomíme, aby zbyla jen křehká část, a dáme na 7 minut vařit do vroucí osolené vody tak, aby nebyly ponořeny špičky chřestu. Poté je ihned z vařící vody vyjmeme, dokonale ochladíme ledovou vodou (zůstanou krásně křupavé a zelené) a necháme okapat.
-
2/7
Na 1 lžíci másla lehce opražíme strouhanku.
-
3/7
V kastrolku rozehřejeme 4 lžíce másla, přisypeme hladkou mouku a na mírném ohni necháme zrůžovět.
-
4/7
Přidáme lžičku nastrouhaného muškátového oříšku, dle chuti osolíme, opepříme a zalijeme mlékem. Dobře promícháme a provaříme.
-
5/7
Bešamel musí mít konzistenci řidší krupicové kaše, pokud je příliš hustý, rozředíme mlékem.
-
6/7
Zapékací misku (cca 10 x 20 cm) vymažeme 1 lžící másla, přidáme ½ bešamelu. Vychladlý chřest rozdělíme podle počtu výhonku na 6 svazků, které zabalíme do plátků šunky. Naskládáme do misky, zalijeme zbytkem bešamelu, uhladíme, posypeme máslovou strouhankou a parmezánem.
-
7/7
Dáme zapéct do trouby rozpálené na 200°C asi na 15 min. Podáváme samotné nebo s bílým chlebem.