Na přípravu pečiva z křehkého těsta a "Lotusek".
Číst více Vybrat baleníIngredience
Použité suroviny na 2 plechy:
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
- 250 g hladké celozrnné (nebo hladké) pšeničné mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva (ideálně bez fosfátů, vinný kámen)
- 1/2 lžičky soli
- 50 g jemně mletých mandlí
- 150 g třtinového cukru
- 125 g změklého másla
- 3 lžičky směsi koření Spekulatius od Antonína
- 2 lžíce mléka
- (Variabilně: Na posypání 50 g mandlových kousků)
Sušenky spekulatius
Pečivo z křehkého těsta původem z Belgie a Holandska, kde se nazývá Speculaas a peče se celoročně. Zdomácnělo i v Německu jako typicky vánoční cukroví.
60 min. příprava 10 min. pečení |
2 plechy |
-
1/6
V misce smícháme 250 g hladké celozrnné mouky, 50 g jemně mletých mandlí, ½ lžičky soli, 2 lžičky prášku do pečiva a 3 lžičky směsi koření Spekulatius.
-
2/6
V druhé míse vyšleháme lehce změklé máslo (125 g) se 150 g třtinového cukru a 2 lžícemi mléka.
-
3/6
Obsah obou misek smícháme a rukou vše spojíme do hladkého (tužšího) těsta, které zabalíme do strečky a dáme do lednice odležet do druhého dne (ideálně 24 hodin)
-
4/6
Těsto necháme ohřát na pokojovou teplotu, prohněteme rukama, rozdělíme na 2 díly a rukama na pomoučněném válu vytvoříme placku o síle cca 5 mm (těsto má velký sklon se trhat a drolit). Válečkem opatrně vyválíme na sílu cca 4 mm.
Na placku položíme krajku (kus záclony se vzorem) nebo vezmeme embosovaný váleček (razítko na sušenky spekulatius), naposledy vyválíme na sílu 3 mm a získáme finální vzor sušenek.
-
5/6
Rádýlkem nebo vykrajovátkem vytvoříme sušenky, které opatrně přeneseme na plech s pečícím papírem. Sušenky lze ještě posypat kousky mandlí, které lehce zatlačíme do těsta.
-
6/6
Sušenky pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 10 minut, dokud okraje nezačnou červenat. Poté je vyndáme z trouby a necháme na plechu lehce zchladnout a poté necháme na mřížce zcela vychladnout. Sušenky zůstávají tvrdé ale křehké (jako piškoty).