Obsahuje 5% přírodní mleté Bourbon vanilky. Bez umělého vanilinu.
Číst více Vybrat baleníBabiččiny sváteční koláčky
Vytisknout
Vanilkový cukr
Pravý vanilkový cukr se připravuje mletím přírodní vanilky spolu s krystalickým cukrem. Má bohatší chuť a příjemnější aroma než umělý vanilínový cukr a kdo ho jednou ochutná, bude se jen těžko vracet k vanilínovému cukru. Vanilkový cukr se používá převážně na pečení dezertů, čajového pečiva a vánočního cukroví.
Dnes Vám po velikonočním mazanci přinášíme další z babiččiných vynikajících a osvědčených receptů pro slavnostní příležitosti – „sváteční“ koláčky
Babiččiny sváteční koláčky
Nejprve si připravíme náplně.
- Maková: Mléko, cukr a máslo smícháme, necháme přejít varem, přidáme mletý mák a vše 2 minuty na mírném ohni vaříme. Pozor na připálení. Přidáme skořici, rum a dle potřeby perník na zahuštění a necháme zcela zchladnout.
- Tvarohová: Tvaroh, změklé máslo, 4 žloutky, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a rum smícháme a vyšleháme do hladka, poté opatrně vmícháme sníh ze dvou bílků.
- Povidlová: Švestková povidla, vanilkový cukr, moučkový cukr, a rum smícháme a dle potřeby zahustíme strouhaným perníkem.
Nyní si připravíme těsto.
V misce připravíme kvásek smícháním vlažného mléka s 50g čerstvého droždí a 1 lžičkou cukru (necháme cca 15 minut v teple kvasnice pracovat, až vytvoří hnědé bubliny na povrchu mléka).
Než je kvásek hotový rozehřejeme si máslo s vrchovatou lžičkou sádla a oddělíme žloutky ze tří vajec od bílků. Ve větší míse smícháme mouku dohromady s cukrem, dvěma lžícemi vanilkového cukru, práškem do pečiva, solí a mletou citronovou kůrou. Doprostřed směsi uděláme důlek a do něj vlijeme nakynutý kvásek, lžíci rumu, tři žloutky, rozehřáté máslo se sádlem a vše dokonale prohněteme. Z těsta na pomoučněném vále vyválíme 3 mm tlustou placku a vykrajovátkem o průměru 35mm vykrájíme kolečka, které položíme na plech vyložený pečícím papírem. V každé kolečku ještě uprostřed vymáčkneme důlek, do kterého dáme půl lžičky náplně a dozdobíme sekanými mandlemi nebo rozinkami.
Pečeme v troubě 5 - 8 minut při 150°C. Pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme.
Použité suroviny na 300 ks svátečních koláčků:
250g mletého máku, 160ml mléka, 83g cukr krupice, 33g másla, 1,5 lžičky „Skořice mleté“ od Antonína, 2 lžíce rumu, strouhaný perník
1kg měkkého tvarohu, 18g másla, 4 vejce, 1 „Vanilkový cukr“ od Antonína, 1 lžička „Citronové kůry mleté“ od Antonína, 1 lžíce rumu
250g švestkových povidel, 1 „Vanilkový cukr“ od Antonína, 60g moučkového cukru, 2 lžíce rumu, strouhaný perník