Ingredience

Použité suroviny na 4 porce:

  • 1 kg brambor (varný typ B)
  • 300-400 g (3 ks) sýra Hermadur (ideálně Reblochon, v nouzi hermelín)
  • 3 střední cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 200 g anglické slaniny
  • 200 g créme fraiche (lze i smetanu ke šlehání)
  • 200 ml bílého vína
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 vrchovaté lžičky zeleného drceného pepře

Použité koření:

Pepř zelený drcený

Jemný a křehký, výborný při marinování a nakládání mas nebo sýrů

Číst více Vybrat balení

Tartiflette

Vytisknout


V tomto receptu si připravíme královnu zimních francouzských pokrmů původem ze Savojských Alp.

40 min. příprava
40-45 min. pečení
4
  • 1/8

    1 kg brambor uvaříme ve slupce do poloměkka (15 minut), vodu slijeme a brambory necháme vychladnout. Poté je oloupeme a nakrájíme na 3-5 mm silné plátky.

    Tartiflette - zapečené brambory se sýrem – recept krok 1
  • 2/8

    Mezitím nakrájíme 200 g anglické slaniny, 1 stroužek česneku a 3 střední cibule nadrobno a na 1 lžíci olivového oleje je na pánvičce necháme zesklovatět. Když je hotovo vše zalijeme 200 ml bílého vína a provaříme (cca 2 minuty).

    Tartiflette - zapečené brambory se sýrem – recept krok 2
  • 3/8

    Hermadur (3 ks) nakrájíme na 5 mm plátky.

    Tartiflette - zapečené brambory se sýrem – recept krok 3
  • 4/8

    Pekáček nebo větší zapékací misku vymažeme 1 lžící olivového oleje, na dno naskládáme polovinu plátků brambor, dle chuti osolíme, posypeme 1 vrchovatou lžičkou zeleného drceného pepře.

    Tartiflette - zapečené brambory se sýrem – recept krok 4
  • 5/8

    Přidáme opečený mix z pánvičky, který rovnoměrně rozprostřeme po celém povrchu a pokryjeme polovinou plátků Hermaduru.

    Tartiflette - zapečené brambory se sýrem – recept krok 5
  • 6/8

    Naskládáme druhou polovinu bramborových plátků, osolíme dle chuti posypeme 1 vrchovatou lžičkou zeleného drceného pepře, pomažeme 200 g créme fraiche a poklademe zbylými plátky Hermaduru.

    Tartiflette - zapečené brambory se sýrem – recept krok 6
  • 7/8

    Pečeme při 200 °C 40 - 45 minut, až se vytvoří zlatohnědá kůrka.

    Tartiflette - zapečené brambory se sýrem – recept krok 7
  • 8/8

    Doporučujeme podávat horké s listy zeleného salátu pokapanými vinaigrettem (zálivka ze 100 ml olivového oleje, 30 ml vinného octa, a čerstvě mletého černého pepře) a sklenkou suchého bílého vína.

    Tartiflette - zapečené brambory se sýrem – recept krok 8

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík